Ezen a hétvégén tartják a hőlégballonok fesztiválját Vármezőn

Szeptember utolsó hétvégéjén ez alkalommal is megrendezik Vármezőn a hőlégballon fesztivált. A szervezők 24 csapatot várnak, akik Románián kívül Magyarországról, Ukrajnából, Moldáviából, Bulgáriából, Lengyelországból érkeznek.

A hétvégére esős időt jeleztek a szakemberek, ezért a felszállás időpontjáról a helyszínen döntenek a szervezők. Ha nem esik sűrűn az eső és nincs erős szél, a légballonok felemelkedhetnek, de a rossz időjárási viszonyok már nem kedveznek a biztonságos repülésenk.

Az esemény érdekességei közé tartozik, hogy a civilek is kipróbálhatják, milyen a magasba szállni egy hővel működtetett ballon kosarában. A repülésnek borsos ára van, egy alkalom 320 lejbe kerül fejenként. Jóval a fesztivál előtt jelezni kellett a szándékot, a lista ugyanis már három hete lezárult, így aki a helyszínen dönti el, hogy egyet repülne, annak már csak a szerencse kedvezhet, ha esetleg a feliratkozottak közül valaki visszalép. Létezik a ballonozásnak egy olcsóbb és egyszerűbb lehetősége is: a hőlégballon-liftezés, amikor a kosár a benne levő emberekkel felemelkedik a magasba, de, ki lévén függesztve, nem száll el. Ez csupán 20 lej.

A vármezői eseményre rendszeresen ellátogat Pálosfalvi Brúnó, Magyarország legidősebb hőlégballon-pilótája is, aki jelenleg 81 éves és, már ezernél többször szállt fel. Ahogy egy korábbi alkalommal a Maszolnak fogalmazott: a hőlégballon irányításához, akárcsak a gépkocsivezetéshez, le kell vizsgázni, jogosítvánnyal kell rendelkezni. A tapasztalat határozza meg, hogy mit vállalhat egy pilóta. Például egy néhány órás pilótát nem küldenek fe olyankor, amikor erős szél van, vagy amikor bonyolult a környezet. A tapasztaltabbak viszont mehetnek versenyezni is. 

Ezen a hétvégén is megtelik a Felső-Nyárád menti település a környekről és az ország legtávolabbi helységeiből, sőt még külföldről is érkezőkkel. Az ideigelenes parkolók várhatóan zsúfolásig telnek gépkocsikkal, a panziók, szálláshelyek már hetek óta megteltek, a vendéglők, éttermek is alig győzik a vendégeket kiszolgálni. A Nyárádremete községhez tartozó Vármező igyekszik befogadni a sok vendéget, bár még nincs kellpőképpen felkészülve az eseményre. Igaz, hogy rendőrök irányítják a forgalmat, nehézkes a közlekedés. Az út mentén ugyanis még mindig nincsenek járdák, ezért a gyalogosoknak is ott kell haladniuk, ahol a gépkocsiknak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?