Munkahelyteremtés mentené meg a nyugdíjrendszert

Az állami nyugdíjrendszer fenntarthatóságát elsősorban munkahelyteremtéssel és a munkaerő alkalmazásával lehet biztosítani – jelentette be kedden Georgeta Bratu, a munkaügyi minisztérium államtitkára.

Hozzátette: a tárca fő gondja a nyugdíjrendszer működőképességének a megőrzése, amelyet nem lehet csak pénzkezeléssel és a szociális járulékokra vonatkozó törvények módosításával fenntartani, főleg a járulékbefizetők számának a növelésére kell hangsúlyt fektetni.muncitori

„Igyekszünk olyan változásokat bevezetni a 76-os törvénybe az alkalmazókra és a munkavállalókra vonatkozóan, amelyek fellendíthetik a munkapiacot és további terveink is vannak a foglalkoztatás növelésére, több általunk kidolgozott stratégia is ezt célozza" – részletezte az államtitkár.

Növelni kellene a nyugdíjkorhatárt?

Az Expert Forum legújabb tanulmánya szerint Romániában a nyugdíjkorhatár növelése mellett gyakrabban kellene az inflációhoz igazítani a juttatások értékét, illetve államosítani lehetne a magánnyugdíj pénztárakba utalt járulékokat, és ezáltal is csökkenne az országos nyugdíjpénztár hiánya.

A magánnyugdíj alapok felszámolásával viszont 2032 után egyharmadával csökkenne a nyugdíja az 1966 és 71 közötti generációnak, amely már a magánnyugdíj alapokból kellene kapja a járuléka nagy részét.pensionari

Szakértők szerint a társadalombiztosítási adók behajtásának szigorításával lehetne még pótolni a nyugdíjrendszer hiányait. Jelenleg ugyanis úgy becsülik, hogy az adócsalás ezen a területen eléri a GDP 3,3 százalékát.

Az Expert Forum szerint a román nyugdíjrendszerre nagy nyomás nehezedik amiatt is, hogy 2060-ra 35 százalékkal növekedik majd a 65 fölötti idősek aránya, miközben a fiatal és aktív lakosság jelentősen csökken.

Kimaradt?