Mozgósítási gyakorlatot tartanak Hargita megyében

Mozgósítási gyakorlatot tart keddtől csütörtökig a védelmi és a belügyminisztérium Hargita megyében – idézte kedden a prefektusi hivatal közleményét az Agerpres hírügynökség.

E szerint a következő napokban a mozgósítási tervben szereplő sorköteles személyek behívót kapnak valamelyik katonai egységbe, ahol azonban mindössze két-három órát kell tölteniük. Ez idő alatt az illetékes hatóságok frissítik a katonai nyilvántartási adataikat, „a törvényben előírtaknak megfelelően”.

A közlemény szerint a mozgósítás célja felmérni a lakosság védelmi felkészültségének jelenlegi szintjét. Ezeket a gyakorlatokat a Legfelsőbb Védelmi Tanács jóváhagyásával valamennyi megyében évente legalább egyszer megtartják – közölte a prefektúra.

Hargita megye alprefektusa, Petres Sándor a Maszol megkeresésére elmondta: pánikra semmi ok, szokványos gyakorlatról van szó. „Ezeken a gyakorlaton a védelmi és a belügyminisztérium egységei abból vizsgáznak, hogy miként tudnak helytállni valódi mozgósítás esetén” – magyarázta.

Kérdésünkre megerősítette, ilyen gyakorlatokat más, környező megyékben is tartottak már. Arról azonban nem tudott részleteket, hogy Hargita megyében hány sorköteles férfi kap behívót a következő két napban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?