Így választanak polgármesterjelöltet a szatmárnémeti magyarok

Kereken két hét múlva, október másodikán tudjuk meg, ki lesz a szatmárnémeti magyarok polgármesterjelöltje a jövő évi önkormányzati választásokon. Erről egy bővített létszámú RMDSZ-küldöttgyűlés dönt, szavazással. Öt jelöltaspiráns közül kell kiválasztaniuk a legmegfelelőbbet, s ebben segítségükre lesz egy felmérés is. Érdekes újdonság, hogy a küldöttek egynegyedét nem az RMDSZ delegálja.

Mint korábban beszámoltunk róla, Kereskényi Gábor helyi RMDSZ-elnök, Maskulik Csaba városi tanácsos, Günthner Tibor volt szenátor, az MPP-s Zazula Tibor és a civil aktivista Ilonczai Annamária jelentkezett arra a feladatra, hogy jövőre legyőzze Dorel Coica polgármestert, és így négy év után ismét magyar városvezető kerüljön Szatmárnémeti élére.

A névsor azért is érdekes, mert az öt személy közül ketten nem is RMDSZ-tagok. A szatmárnémeti szervezet ugyanis a négy évvel ezelőtti eljárástól eltérően nem kötötte a szervezeti tagsághoz a jelöltaspiránsok jelentkezését. További fontos újdonság, hogy idén a jelöltről már bővített küldöttgyűlés dönt, és a testület tagjainak egynegyedét nem az RMDSZ delegálja.

"Nyissunk, de azért mi döntsünk"

Magyar Lórándtól, a választási bizottság tagjától megtudtuk, hogy az RMDSZ városi szervezet elnökségének döntése értelmében a küldöttgyűlésen 288 személy vesz részt. Hivatalból jelen lesznek jelen lesznek a különböző tisztségeket betöltő RMDSZ-es politikusok (városi és megyei tanácsosok, intézményvezetők, a választmány tagjai), összesen 75 személy.

A városi szervezet nyolc körzetre van osztva, ezek a körzetek a 2012-es helyhatósági eredményeknek megfelelően kapnak részvételi kvótát, ez további 100 személyt jelent. Emellett az RMDSZ országos alapszabályzata szerint a helyek 15 százaléka jár a MIÉRT, illetve 15 százaléka a Nőszervezet képviselőinek. A további helyeket a civil szervezetek, a történelmi egyházak, a Magyar Polgári Párt és a Német Demokrata Fórum, a két roma párt és a szlovákok pártja kapja meg, ez összesen mintegy 80 személyt jelent.

Magyar Lóránd emlékeztetett, hogy négy évvel ezelőtt csak 188, kizárólag RMDSZ-es tagja volt a jelöltállító küldöttgyűlésnek, tehát az idei eljárás jelentős nyitást jelent. Arra a felvetésünkre, hogy miért nem tágították még jobban a szavazásra jogosultak körét, a választási bizottság tagja kijelentette: minél szélesebb jelenlétet kívántak biztosítani a küldöttgyűlésen, de nem akarták azt a lehetőséget elveszíteni, hogy az RMDSZ döntsön a jelölt személyéről.

Felmérés is készült

A szatmárnémeti RMDSZ emellett egy közvélemény-kutatást is rendelt. A város magyarságára reprezentatív mintán végzett felmérés válaszadói rangsorolják az öt jelöltet is, így kiderül belőle, hogy a helyi magyarok melyikükben bíznak a leginkább. A közvélemény-kutatás eredményeit a jelöltállító küldöttgyűlésnek is bemutatják, közvetlenül a szavazás előtt.

Arra a felvetésünkre, hogy az eljárás nyilvánvalóan kedvez annak a személynek, akinek a felmérés szerint a legnagyobb a támogatottsága a szatmárnémeti magyarok körében, Magyar Lóránd kijelentette: az eljárást egyik jelölt sem kifogásolta, egyetértettek azzal, hogy a küldöttgyűlés a közvélemény-kutatás adatainak ismeretében döntsön.

Az öt jelölt egyébként elsősorban a közösségi oldalakon és a helyi sajtóban kampányol. Ám mivel viszonylag kis számú személyt kell meggyőzniük, ezt akár személyesen is megtehetik. „Elméletben még az is elképzelhető, hogy egy jelölt a küldöttgyűlés időpontjáig felkeresse mind a 288 személyt. Azt mindenképpen könnyen megteheti, hogy részt vesz a megyei vagy városi önkormányzat RMDSZ-frakciójának ülésén” – magyarázta Magyar Lóránd. Hozzátette, az öt jelölt egyike sem ismeretlen amúgy sem a küldöttek számára, hiszen nem olyan nagy a szatmári magyar közösség.

Óvatosan optimisták

A 34 százalékban magyarok lakta Szatmárnémetiben jövőre reális a lehetőség arra, hogy négy év után ismét magyar politikus kerüljön a polgármesteri székbe. Az esélyt az növeli, hogy a polgármestert egyetlen fordulóban választják meg, a legtöbb szavazatot elnyerő jelölt nyer. Ez így volt négy éve is, csakhogy akkor a Szociál-Liberális Szövetséget (USL) alkotó két nagy román pártnak, a PSD-nek és a PNL-nek közös jelöltje volt, a jelenlegi polgármester, Dorel Coica. Mára az USL szétbomlott, így a román szavazatok is megoszlanak.

Forrásaink szerint a szatmárnémeti RMDSZ óvatos optimizmussal tekint a választások elé. „Esélyt jelent számunkra, hogy Dorel Coica ellenében most a PNL is indít jelöltet. Az csupán a gond, hogy a liberálisoknak nincsenek erős jelöltjeik. A szatmárnémeti román értelmiségiek elutasítják Coicát, de az egyszerű román választópolgárnak még mindig mérvadó a jelölt nemzetisége” – nyilatkozta névtelenül a Maszolnak egy helyi RMDSZ-es politikus.

A jelöltek programja (a szatmar.ro alapján)

Kereskényi Gábor "Méltóságot és önbizalmat Szatmárnémetinek" címmel állította össze Közösség- és városépítő program-vázlatát. A parlamenti képviselő és egykori alpolgármester egy realitásokra alapuló ciklust szeretne, amelyben fontos szerepet kapnak a nagyberuházások, a munkahelyteremtés, a minőségi közszolgáltatások biztosítása, az épített örökség megóvása de a tömegsport is. Teljes programja itt olvasható.

lonczai Annamária egy város- és egy közösségfejlesztési tervet is kidolgozott.  Szerepel benne Terhes és Csecsemőgondozó Központ kialakítása, az oktatás bizonyos fokú megreformálása, szociális lakások építése és rehabilitációja, elkerülő, tehermentesítő utak kialakítása, idősek otthonának építése, kerékpárút-halózat kiépítése és külön projektként a Pannónia szálló felújítása és működtetése is. Teljes programja itt olvasható.

Günthner Tibor egykori szenátor és megyei tanácsi alelnök programjának fontos elemét képezik a beruházások. A programban szerepel utak modernizálása, az új főtér arculatának megújítása, a főtéri rendezvénygödör felújítása. Günthner modern, igényesen és funkcionálisan átalakított várossá alakítaná Szatmárnémetit. Teljes programja itt olvasható.

Zazula Béla négy évvel ezelőtt már polgármesterjelölt volt Szatmárnémetiben, az MPP színeiben. A programjában fontos szerepet kap az utak minőségi aszfaltozása, szociális lakások építése, környezetkímélő autóbuszok beszerzése valamint a történelmi városközpont lezárása a közúti forgalom elől. Teljes programja itt olvasható.

Maskulik Csaba város- és közösségfejlesztési programja szerint olyan várost szeretne, ahol dolgozni lehet és élni jó. Fontosnak tartja a modern város-menedzsmentet, a közszolgáltatások 21. századi szintre való emelését, az oktatási intézmények zavartalan működését, a régi városközpont felújítását és a minőségi szórakozási lehetőségek megteremtését. Teljes programja itt olvasható.

Kapcsolódók

Kimaradt?