Hónapokon belül könnyebb lesz az örökbefogadás

Egy szerdán elfogadott törvénytervezet értelmében jelentősen leegyszerűsödik az örökbefogadási procedúra, sőt az egyik talán legérdekesebb újdonság, hogy a jogszabály által az adoptáló szülőknek lehetőségük nyílna egy úgynevezett alkalmazkodási szabadságra - írja a nyugatijelen.com. Ez utóbbi három hónapra szól, mely alatt a jogosultak havi mintegy 3300 lejt kapnának ösztönzésként a román államtól.

A friss jogszabály szerint több határidőt is lerövidítenek, ami jelentősen megkönnyítené az örökbefogadó szülők dolgát, hisz az adoptálók a leggyakrabban azt sérelmezték, hogy véget nem érő procedúrák sorát kell végigjárniuk, míg végre magukhoz vehetik az állami gondozásból kikerült gyermeket. Példaként a törvény hatálybalépése révén a bírósági fellebbezési határidőt a jelenlegi 30-ról 10 napra csökkentenék, az első tárgyalás időpontjára pedig a kérvény regisztrálásától számított 15 napon belül kerülne sor.

Szintén az adoptáló szülők előnyére válik, hogy amennyiben a gyermek bíróságra beidézett vérszerinti szülei egymásután kétszer hiányoznak a tárgyalásról, a bíróság a gyermeket adoptálhatónak nyilvánítja. Hasonló döntést hozhat a bíróság azokban az esetekben is, ahol a gyermek biológiai szülei vagy rokonai bár kijelentik, hogy nem óhajtanak a gyermekkel törődni, utólag mégis megtagadják a gyermek örökbefogadásához szükséges nyilatkozatokat.

Másik újítás, hogy amennyiben a hatóságok 6 hónapon belül nem találják meg az elhagyott gyermek szüleit, illetve vérrokonait (a negyedik fokig bezárólag), az örökbefogadási eljárás megindítható. Lecsökkentenék a határidőt a nemzetközi adoptálások tekintetében is, így, ha a törvény életbe lép, a jelenlegi két év helyett az örökbefogadási kérvény benyújtásától számított egy éven belül is engedélyezhetik a gyermek végleges külföldre távozását.

Valószínűleg a legtöbbet vitatott pontja az új törvényjavaslatnak az a bizonyos 3300 lejes támogatás lesz. Ez a juttatás a kétévesnél idősebb gyermekeknél áll fenn, kétéves kor alatt ugyanis a gyermekgondozási segély és a gyermeknevelési támogatás szabályai érvényesek.

A törvény feltételezhetően a Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől számított mintegy 4 hónapon belül lép érvénybe, vagyis várhatóan a 2016-os év folyamán.

Kapcsolódók

Kimaradt?