Székelyek a magasban - Mont Blanc kezdőknek

Tucatnyi kezdő hegymászó hódította meg idén Európa legmagasabb csúcsát. Tulit Zsombor sepsiszentgyörgyi helymászó, a „Székelyek a magasban expedíciósorozat - Mont Blanc kezdőknek” program kezdeményezője szerint idén negyvenen jelentkeztek felhívásukra, a három hónapos intenzív felkészülés során választották ki a tizenkét erdélyi résztvevőt, akikhez csatlakozott Hantz Péter biofizikus Svájcból.

Tulit Zsombor és Bertoti Zsolt vezetésével két csoportban mindenki felért a 4810 méteres  csúcsra. Hantz Péternek köszönhetően Sepsiszentgyörgy, Európa Kulturális Fővárosa 2021 programot is népszerűsítették Európa legmagasabb hegycsúcsán, ahol a program trikójával fényképezkedtek.

Tulit Zsombor - aki az elmúlt esztendőkben tíz alkalommal több mint száz kezdő hegymászót juttatott fel a Mount Blancra - elmondta, hogy a globális felmelegedés miatt az évek során szinte teljesen eltűnt a hó és jégréteg a hegyről, emiatt  gyakoriak a sziklaomlások, amik veszélyessé teszik a mászást.

Tulit Zsombor szerint az idei, tizedik expedíciót követően átalakítják a programot, ugyanis sí és hegymászó iskolát indít, és annak tanulóit ezentúl két-három évente felviszi a Mount Blancra, de évente megmásznak majd más Európai hegyeket.

A Székelyek a magasban expedíciósorozat célja az, hogy bebizonyítsák, hogy egy egészséges ember, megfelelő felkészültséggel képes magashegyi teljesítményekre. Minden eddigi mászás során a biztonsági szempontokat tartották szem előtt, így a több mint száz kezdő hegymászót minden esetben sikerült egészségesen hazahozni, összegzett Tulit Zsombor.

Kimaradt?