Közösségi élményt ajándékozott az első gyergyószéki unitárius találkozó

Közösségépítő játékokkal erősítették meg az egymáshoz fűződő köteléket a hétvégén a Gyergyószéken élő unitáriusok a Gyergyószéki Unitárius Napok keretében.

A 132 lelket számláló gyergyószentmiklósi unitárius egyházközség imaházban és udvarán lezajlott rendezvénynek 130 részvevője volt – ez nem jelenti azt, hogy majd'mindenki jelen lett volna, hiszen sokan jöttek a környék közelebbi és távolabbi településeiről. „Nagy ajándéka volt a munkánknak a résztvétel, mondhatom, beérett” – összegezte a Maszol.ro megkeresésére a gyergyói főszervező, Tőke-Bencze Zsuzsa lelkész.

Mint felsorolta, a rendezvényen a Gyergyószentmiklósi Unitárius Egyházközség anyaegyházközségéből és szórványaiból a következő településekről fogadták a résztvevőket: Balánbánya, Csíkszentdomokos, Gyergyóújfalu, Gyergyócsomafalva, Gyergyószárhegy, Gyergyóditró, Gyergyóremete. 

Kérdésünkre kiemelte: az esemény különleges sikere a közösségi játékokba való bekapcsolódásban volt látványosan lemérhető. „Azt éreztük, hogy egyek vagyunk együtt” – fogalmazta meg portálunknak a lelkész.

Mint ecsetelte, az Újvárosi Katalin székelymuzsnai lelkész vezette közösségi játékokba olyan résztvevők kapcsolódtak be rendkívül könnyedén, akiket eddig nem is ismertek, vagy a kapcsolat semmiképp nem napi szintű. A résztvevők részéről tanúsított nyitottság mintegy felpezsdítette a hétvégéi rendezvény hangulatát, miként a péntek esti Daltutajok együttes koncertje is – tudtuk meg. A Daltutajok unitárius lelkészekből és teológiai hallgatóból összeállt csapat, akik hangszereikkel és dalaikkal a jó Istent szólítják meg.

A rendezvényt szerkezetében az áhítat, előadások, közösségépítő játékok, szórakoztató programrészek, és istentisztelet pillérekre tervezetten működtették a szervezők.

A rendezvényen Ilkei Árpád egyházköri jegyző és Nagy Zoltán, gyergyószentmiklós alpolgármester mondott köszöntőt. A közösségépítő hétvége előadói Demeter Sándor Lóránd (Székelyderzs) és Rácz Norbert Zsolt (Kolozsvár) unitárius lelkészek voltak. A jó hangulatot az unitárius gyerekekből álló Kőkemény Süti zenekar koncertje és táncház biztosította. Ugyan az eső miatt elmaradt a betervezett tábortűz, ám az élmény így sem maradhatott el: a résztvevők az imaház oltalmában, közösen meggyújtott mécsesek fényénél énekelve pótolták a kiesést.

A rendezvény fő támogatója a Bethlen Gábor Alap volt, de számos egyházközségi tag segítette adománnyal, munkájával az eseményt.

Kimaradt?