Első alkalommal szervezik meg a romániai kisebbségek futballbajnokságát

„A sokszínűség kupája” címmel, első alkalommal szervez futballbajnokságot szeptember 18 és 20 között az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI) a Romániában élő nemzeti közösségek képviselőinek részvételével.

A bukaresti Național Arena szomszédságában sorra kerülő esemény társszervezője a Román Futballszövetség (FRF), amely a helyszínt, a hivatásos bírókat és a díjakat biztosítja. A rendezvény része lesz a futballpálya mellett felállított „Kisebbségek faluja”, ahol minden résztvevő kisebbség számára lehetőség adódik bemutatni kultúráját és hagyományait.

 „A sport felmutatja a változatosságot, a sokszínűséget. A nemzetek és az országok identitása, sajátosságai a sport világában is megmutatkoznak, ám ugyanakkor a sport által leküzdhetők a kulturális különbségek, csökkenthető az emberek közötti távolság. A mai világban a sport a rasszizmus és a diszkrimináció ellenes harc egyik legjobb eszköze” – nyilatkozta a rendezvény kapcsán Laczikó Enikő államtitkár, az Etnikumközi Hivatal vezetője. Laczikó hozzátette, hogy a FRF bevonása a rendezvény szervezésébe nem csak a futballhoz kapcsolódó szakmai kérdések szempontjából volt fontos, hanem a futballszövetség égisze alatt nagyobb nyilvánosságot kaphat a rendezvény. „A rendezvény nem csupán a sportról szól, hanem teret biztosítottunk a nemzeti kisebbségek kultúrájának is. Ezt a célt szolgálja a Kisebbségek faluja, amely a stadion melletti parkban, nyilvánosság előtt mutatja majd be azokat a jellegzetességeket, amelyek által a kisebbségek gazdagabbá teszik Romániát. Fontosnak tartottuk, hogy a rendezvényt Bukarestben, szabad téren szervezzük, hisz a kisebbségeket itt ismerik legkevésbé” – mondta Laczikó Enikő.

A futballbajnokságon tizenöt Romániában élő nemzeti kisebbség csapata vesz részt, továbbá versenybe száll Románia Parlamentjének és a Román Televízió kisebbségi szerkesztőségének csapata is. A bajnokság mellett szervezett „Kisebbségek falujában” mind a tizenöt nemzeti közösség bemutatkozik majd. A bajnokság ötlete egy tavaly decemberi temesvári kisebbségi konferencián született meg, amikor Molnár Zsolt RMDSZ-es és Slobodan Ghera horvát parlamenti képviselők felvetették a kisebbségek sport általi bemutatásának lehetőségének előnyeit. Az így megszületett ötletekből alakult ki az e héten szervezendő Sokszínűség Kupája, amellyel kapcsolatban Molnár Zsolt Temes megyei képviselő elmondta: „több jó példát láthatunk arra, hogy a sport által közelebb kerülnek az emberek egymáshoz, sok esetben egy közös cél érdekében sportolnak az emberek. A kisebbségek közötti futballbajnokság ötlete sem új, négy évente európai bajnokságot is szerveznek az őshonos nemzeti kisebbségek között, ami hozzájárul a kisebbségi kérdés európai szintű megismertetéséhez. Ezt a modellt kívántuk átvenni, hiszen sok esetben szembesülünk azzal, hogy a román társadalom nincs tisztában a Romániában élő kisebbségek helyzetével”.

Kimaradt?