Magyarországi orvosok végeztek ingyenes vizsgálatokat Háromszéken

Az egész közösséget megmozgató ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokat tartottak a háromszéki Bodokon. A kecskeméti kórház szakorvosai az elmúlt héten, öt nap alatt közel ezer személyen végeztek több mint 4000 vizsgálatot.

„A székely emberre az jellemző, hogy akkor megy orvoshoz, ha viszik”, nyilatkozta Dr. Svébis Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatója aki szerint ennek ellenére sokan részt vettek önként a vizsgálatokon. Az eredmények sok esetben mutattak ki magas a koleszterin- és triglicerid-szintet, ez a táplálkozással függ össze. Emellett diagnosztizáltak 6-7 olyan személyt, akik nem tudtak betegségükről, holott műtétre szorulnak.

A beavatkozást, illetve a kezeléseket a kecskeméti kórházban végzik majd el. A Bács-Kiskun Megyei Kórház 23 szakorvosa belgyógyászati, kardiológiai, bőrgyógyászati, fül-orr-gége, gyerekgyógyászati, sebészeti, nőgyógyászati, ideggyógyászati és ultrahang vizsgálatokat végzett Bodokon, összegzett a főorvos.  

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke kifejtette: „Nagy örömmel látogattunk a térségbe. Eddig a Hargita megyei településeken vizsgáltak szakembereink, ami most Háromszéken folytatódik. A Bács-Kiskun Megyei Kórház orvosai tizedik alkalommal végeznek szűrővizsgálatot Erdélyben, ez egy olyan kapocs, amely tovább erősíti az emberi kapcsolatokat.” A tanácselnök elmondása szerint az orvosok körében versengés folyik azért, hogy ki vegyen részt a programban, jókedvvel és odaadással vállalkoznak a feladatra, amelyet a helyiek önzetlen szeretettel köszönnek meg.

Fodor István, Bodok község polgármestere kiemelte: példaértékű közösségi összefogás alakult ki, hiszen a helyiek egy emberként dolgoztak azért, hogy minden rendben legyen: a családorvos, az egészségügyben dolgozó vagy tanuló helyi fiatalok önként asszisztáltak az anyaországi orvosok és a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórháztól segítő szakemberek mellett, de sok család is feladatot vállalt az étkeztetésben és az orvosok ellátásában.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke szerint az önkormányzat számára az egészségügyi rendszer rendbetétele a legfontosabb. A 2013-ban elindított program első szakaszaiban Szolnok megyei szakorvosok végeztek vizsgálatokat Barátoson és Kommandón, majd Vargyason és a Baróthoz tartozó vidéki településeken. Az idén pedig a nagy népszerűségnek örvendő programban a kecskeméti kórház és a Bács-Kiskun megyei önkormányzat, a családorvosok és a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház szakemberei vállaltak nehéz, de kimondhatatlanul hasznos munkát. Az elnök azt is elmondta, hogy az anyaországi szakemberek jövőben is ellátogatnak Háromszékre. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?