RMDSZ: állampolgársággal kampányol az EMNP

Sérelmezi az RMDSZ Bihar megyei szervezete, hogy a kolozsvári magyar főkonzulátus a választási kampányhoz időzítve, az Erdélyi Magyar Néppárt háttérintézményei, a demokrácia-központok révén juttatja el a Bihar megyében magyar állampolgárságot szerzett személyeknek a magyar állam által kiállított anyakönyvi iratokat.

Szabó Ödön ügyvezető elnök a maszol.ro-nak hétfőn elmondta: hamarosan Magdó János főkonzulhoz fordulnak levélben azzal a kéréssel, hogy az RMDSZ – vagy az általa létrehozott egyesületek, alapítványok – is vehessenek részt az okiratok eljuttatásában, annál is inkább, mert a Bihar megyei szervezet mindeddig 40 ezer személynek segített ingyenesen az állampolgársággal kapcsolatos ügyintézésben. „Most pedig az RMDSZ által segített embereknek is gyakorlatilag az EMNP adja át ezeket az okmányokat a választási kampány kellős közepén” – magyarázta.szaboA politikus tájékoztatása szerint a magyar állam az állampolgársági eskü letétele után állítja ki az új magyar állampolgár anyakönyvi iratait, születési bizonyítványát, házassági levelet és más okmányokat. Ezeket az új magyar állampolgár által megadott magyarországi címre küldik, ha pedig ilyen cím nincs – és az esetek többségében nincs –, akkor a Bihar megyeiek iratait a kolozsvári főkonzulátusra küldik. A magyar diplomáciai képviseletről személyesen is fel lehet venni az okmányokat, ám megbízottaktól átvehetők Bihar megye különböző településein, illetve átvehetők az úgynevezett kihelyezett konzuli napokon is.emnp

„Ezekben a napokban termeket béreltek Érmelléken és más vidéken is a demokrácia-központok megbízottjai, hogy átadják az okmányokat az embereknek, nyilvánvaló kampánycélzattal. Ezt nem tartjuk méltányosnak, hiszen kisajátítják a mi munkánkat. A demokrácia-központok pénzért segítettek az embereknek, az RMDSZ ezt ingyen vállalta” – mondta Szabó Ödön, hozzátéve: ha mindez nem a választási kampányban történne, akkor sem tartaná korrektnek a főkonzulátus eljárását.

A politikus álságosnak nevezte azt a felvetésünket, hogy az iratokat nem az RMDSZ-szel szemben álló Erdélyi Magyar Néppárt, hanem az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által működtetett demokrácia-központok osztják szét. „Ugyanazok az emberek vannak mindenütt” – jelentette ki.

Magdó: szerződés kötelezi a főkonzulátust

Magdó János elutasította azt a feltételezést, hogy a főkonzulátus tudatosan részt venne a választási kampányban. Emlékeztetett arra, hogy a magyar Külügyminisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács közötti háromoldalú megállapodás értelmében az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos ügyintézést az EMNT bonyolítja le. „Ők a mi hivatalos partnereink” – jelentette ki a maszol.ro-nak.magdo

A diplomata szerint Szabó Ödönnek is tudnia kéne, hogy a főkonzulátus nem kizárólag a demokrácia-központokban tart konzuli napokat, hanem kérésre egyházaknál és civil szervezeteknél is. „Ha egy civil szervezet felkér bennünket, hogy szálljunk ki egy adott a helyszínre, ahová az emberek eljönnek az irataikért, akkor mi bárkinek elvisszük az okmányokat” – magyarázta. Hangsúlyozta azonban, hogy pártok ilyen jellegű kérését nem fogadják el. „Sem az EMNP-jét, sem az RMDSZ-ét” – szögezte le.

Mint ismert, a demokrácia-központokat az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács hozta létre az állampolgárságokkal kapcsolatos ügyintézésre. Vagyonnyilatkozata szerint az EMNP több vezető politikusa az EMNT-től – vélhetően a magyar állam által finanszírozott demokrácia-központoktól – kapja a fizetését.

Kimaradt?