Megkönnyíti a pápa az egyházi házasságok felbontását

Rövidebb idő alatt és kevesebb pénzből zajlik le mostantól az egyházi házasságok egyházjogi semmisségi eljárása a Ferenc pápa által motu proprio (saját kezdeményezésére) kiadott két apostoli levéllel, amelyeket kedden mutattak be a Vatikánban.

A december 8-án – vagyis a Ferenc pápa által meghirdetett rendkívüli szent év első napján – hatályba lépő jogi reform immár nem teszi szükségessé az eddig előírt másodfokú egyházbírósági ítéletet. Ez azt jelenti, hogy – különleges eseteket kivéve – az egyházmegyés püspök jogi hatáskörébe tartozó első fokú ítélet is elegendő lesz a semmisség kihirdetéséhez. Ez felgyorsítja és kevésbé költségessé teszi az eljárást a hívők számára.

Három évszázad óta először módosult a semmisségi eljárásra vonatkozó kánonjog – hangsúlyozta Pio Vito Pinto püspök, a Rota Romana (szentszéki bíróság) dékánja. Hozzátette, hogy az egyházi házasságok semmiségi eljárására vonatkozó kánonjogi reformot már a jelenlegi egyházfő elődje, XVI. Benedek is tervezte. Ferenc pápa tavaly szeptemberben különleges tanulmányi bizottságot állított fel a semmisségi eljárás megreformálására, amely előkészítette a két pápai dokumentumot.

A Vatikán honlapján közölt apostoli levelekben Ferenc pápa hangsúlyozza, hogy a házasság semmisségi eljárásának felgyorsítása nem kérdőjelezi meg a házasság felbonthatatlanságának alapelvét. „A reform annak bizonyítéka, hogy a kánonjognak is lépést kell tartania a korral” – jelentette ki Francesco Coccopalmerio bíboros, a Pápai Törvénymagyarázó Tanács elnöke.

A vatikáni sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kánonjogi reform bemutatása megelőzte az októberben kezdődő, a családnak szentelt rendes püspöki szinódust, amelynek egyik kiemelt témáját éppen az egyházi házasság után elvált és polgárilag újraházasodott hívők lelkipásztori kísérése képviseli. Ami az elváltaknak és polgárilag újraházasodottaknak az áldozás szentségében való részesítését illeti, Erdő Péter októberben a vatikáni rendkívüli szinódus főrelátoraként beszélt arról, hogy megoldást az egyházi házasságok érvénytelenítésének egyszerűsítése jelenthetne.

Kapcsolódók

Kimaradt?