Zászlóátadás, képzőművészet, istentisztelet – A hétvége Élesden Sólyomkővárról szólt

A Sebes-Körös menti Élesden második alkalommal szervezték meg a Sólyomkővár Napokat (szeptember 5-6.).

A szórványvárosban vasárnap délelőtt ünnepi istentiszteletet tartottak, délután pedig - mint azt Létai Zoltán élesdi alpolgármester programismertetőjéből megtudtuk - Gellért Gyula nyugalmazott lelkipásztor és hagyományőrző ezredes mondott igei köszöntőt.

A rendezvényen előadásokra is sor került, Váraink és fontosságuk a Bocskai és Rákóczi szabadságharcban címmel Gellért Gyula tartott előadást, ezt követően kerekasztal-beszélgetés várta az érdeklődőket Sólyomkővár jövőjéről Létai Zoltán, Élesd város alpolgármesterének moderálásával.

Az élesdi református templomban Dénes István Lukács lelkipásztor hirdette az igét. A lelkipásztor az igehirdetésen azt is elmondta, hogy 650 euró értékű adományt gyűjtöttek és jutattak el a kárpátaljai Beregszászhoz (Ukrajna) tartozó bulcsúi gyülekezet számára. A Bocskai István Közösségi és Szórványközpontot is bővítették, reményeik szerint szeptember végére a nagytermet már használatba vehetik.

A prédikáció után Létai Zoltán alpolgármester kapott szót. Elsőként bemutatta a Castrum Egyesületet, amelyet Józsa Ferenc tanár kezdeményezésére a helyi RMDSZ 2001-ben jegyzett be. Az egyesületnek sikeres munkájuk elismeréseként egy zászlót adományoztak, melyet Ciavoiné Létai Andrea-Hajnalka vett át az alpolgármestertől.

A rendezvényen egy akvarell bemutatására is sort kerül. A Sólyomkővár című munkát Létai Zoltán és Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő leleplezték le.  

Kimaradt?