Nyilvánosság elé léptek a náci aranyvonat állítólagos megtalálói

Felfedte kilétét pénteken az a két férfi, aki azt állítja, hogy Lengyelország délnyugati részén megtalálta a második világháború végén a nácik által elásott páncélvonatot, amely egy legenda szerint arannyal, ékszerekkel és műkincsekkel lehet tele.

A lengyel Piotr Koper és a 18 éve Lengyelországban élő német Andreas Richter a TVP Info lengyel tévécsatorna Panorama című műsorában lépett a nyilvánosság elé, hangoztatva, hogy „cáfolhatatlan” bizonyítékuk van a földbe rejtett páncélvonat létezésére, de erről nem árultak el részleteket. Elismerték, ők maguk sem tudják, mi található a vagonokban.

Elmondták, hogy az állítólagos páncélvonatot tanúk információi és saját eszközeikkel végzett kutatásaik alapján találták meg. Hangoztatták, hogy a korábbi híresztelésekkel ellentétben a szerelvény nem egy alagútban van befalazva, hanem a földben ásták el a visszavonuló németek. Félkész honlapjukon látható egy 3d-s földradarfelvétel, amely állítólag a megtalált szerelvényt ábrázolja.

Tagadták, hogy „kapzsiságból” csak azzal a feltétellel árulták volna el a helyszínt a hatóságoknak, ha megkapják a talált érték 10 százalékát, szerintük ez a hír "félreértésen alapul". Felolvastak egy előre megírt közleményt, miszerint a jogszabályoknak megfelelően tájékoztatták az állami hatóságokat a leletről és a walbrzychi önkormányzat, valamint a rendőrség képviselőinek jelenlétében pontosan megadták a helyszín adatait. Hangsúlyozták, hogy készek teljes mértékben együttműködni a védelmi minisztériummal.

Idegenforgalmi látványossággá válhat a vonat

A férfiak állítólag kapcsolatban állnak szponzorokkal, akik pénzt adnának a vonat kiásásához és idegenforgalmi látványossággá alakításához. A megtalálót megillető jutalomból múzeumot létesítenének a vonat történetének bemutatására - mondták.

Tagadták, hogy ők lennének a felelősek a felfedezést övező felhajtásért, szerintük a hatóságoktól szivárogtak ki dokumentumok a nyilvánossághoz.

Elkezdik a helyszíni felmérést

Pénteken a védelmi minisztérium egy 15 katonából, illetve specialistából (vegyészekből, aknamentesítőkből) álló csoportja érkezett a délnyugat-lengyelországi Walbrzych (régi német nevén Waldenburg) bányászvárosba, hogy elkezdjék a helyszín felmérését. A kutatócsapat az eredményt a hadsereg főparancsnoksága elé terjeszti, amely két héten belül dönt az esetleges további lépésekről.

Tomasz Siemoniak védelmi miniszter türelmet kért a közvéleménytől, mondván, hogy előbb a keresés módját kell megállapítani, és csak aztán kezdhetnek hozzá a feltáráshoz. Tomasz Smolarz dél-sziléziai vajda szerint a tényleges feltárás megkezdésétől számítva is legkorábban két hét után várható bármiféle eredmény.

Nem biztos, hogy valóban létezik a lelet 

Smolarz egyébként is erősen kétkedő, szerinte „a felfedezés bejelentésének információértéke semmivel sem haladja meg azt, amit már évtizedek óta hallunk”. Hozzátette, hogy a walbrzychi városi tanácsnak átadott dokumentumok alapján nem lehet azt állítani, hogy valóban létezik a lelet a megadott helyen.

Visszakozott a kulturális minisztérium is. Piotr Zuchowski miniszterhelyettes egy hete azt mondta, majdnem bizonyosak abban, hogy megtalálták a legendás náci aranyvonatot, tárcája azonban később elhatárolódott tőle, mondván, hogy nincs semmi erre vonatkozó információjuk.

A „sebesség helyett a biztonság fontosságát” hangoztatta Walbrzych polgármestere is. Ha tényleg van valami a földben, akkor az már 70 éve ott van, és nyugodtan ott lehet még pár napig vagy hétig – jelentette ki Roman Szelemej. A hatóságok szerint az elsietett ásatás veszélyes lehet, mert a vonatot aláaknázhatták, a vasúti kocsikon pedig robbanószer is lehet.

A Wroclaw-Walbrzych vasútvonal érintett szakaszán továbbra is rendőrök tartják távol az ország minden részéből érkezett amatőr kincsvadászokat. Augusztus 19-én terjedt el a hír Lengyelországban, hogy két kincsvadász, egy lengyel és egy német férfi megtalálhatta a legendás náci aranyvonatot.

Az állítólagos felfedezők mindeddig ragaszkodtak a névtelenséghez, csak jogi képviselőjük útján tartották a kapcsolatot a hatóságokkal és a nyilvánossággal, és pénteken a tévében azt mondták, hogy a jövőben is csak ügyvédeik révén kívánnak kapcsolatot tartani.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?