Állami érdemrendet kapott az aradi származású Nobel-díjas

Klaus Johannis államfő a legmagasabb állami kitüntetést, a Románia Csillaga Érdemrend Nagykeresztjét adományozta pénteken Stefan Hell romániai születésű, Németországban élő tudósnak, aki tavaly - két amerikai tudóssal megosztva - kémiai Nobel-díjat kapott a nanoszkópia terén bevezetett újításaiért.

Az elnöki hivatalban lezajlott ceremónián, románul mondott beszédében Stefan Hell bevallotta: amikor 1978-ban, 15 évesen kivándorolt Romániából, nem tudta volna elképzelni, hogy egyszer majd egy "szabadon választott, és németül folyékonyan beszélő" román államfőtől fog átvenni egy ilyen rangos kitüntetést.

Stefan Hell a Román Akadémián zajló ROMOPTO tudományos konferenciára érkezett Romániába. A rendezvényen tartott előadása után, a közönség soraiból érkezett kérdésre válaszolva elmondta: tudományos karrierjében, a pályaválasztás szintjén meghatározó szerepet játszottak romániai diákévei, de azt is nyíltan elmondta: nem érhette volna el ezt a tudományos szintet, ha nem vándorol ki.

A román állami elismerést tudományos munkásságáért és Románia nemzetközi megítélésének javításáért ítélték oda a tudósnak. Pénteken az 1947-ben lemondatott Mihály király nevében a (Hohenzollern-Sigmaringen dinasztia részét képező) román királyi ház is kitünteti a Romániában tartózkodó Stefan Hellt.

A második romániai sváb Nobel-díjas

A göttingeni Max Planck Biofizikai Kémiai Kutatóintézet jelenlegi igazgatója 1962-ben született, gyermekkorát a magyar-román határtól mintegy 15 kilométerre fekvő Újszentannán töltötte, ahol általános iskolai tanulmányait végezte. Gimnáziumi tanulmányait a temesvári Nicolaus Lenau német tannyelvű iskolában kezdte. 1978-ban, 15 éves korában szüleivel Németországba költözött. 

Stefan Hell a németajkú romániai sváb közösség - és a temesvári "Lenauschule" - második képviselője, akit Nobel-díjjal tüntetnek ki. 2009-ben az irodalmi Nobel-díjat ítélték Herta Müller bánsági származású írónak. Ő 1987-ben, 34 éves korában települt át Romániából Németországba.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?