USL: Băsescu képviselje azt, amit mi akarunk!

A Szociál-Liberális Szövetség (USL) hivatalosan is felszólította az államfőt, hogy az Európai Tanács uniós költségvetésről szóló ülésén támogassa az Európai Bizottság és az Európai Parlament álláspontját a kohéziós alapokra szánt összeg kérdésében.

Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke javaslata alapján ugyanis az Európai Bizottság eredeti javaslatához képest nyolcmilliárd euróval kevesebb uniós pénzt kaphatna Románia a 2014-2020-as költségvetési időszakban.

Victor Ponta miniszterelnök hétfőn emlékeztetett arra, hogy az USL-nek jelenleg parlamenti többsége van, és várhatóan a következő kormányt is a pártszövetség alakítja. „Ezért az általunk képviselt állásponttól nem szabad eltérnie attól, aki az országot nemzetközi fórumokon képviseli" – szögezte le a kormányfő, az USL társelnöke.basescu

A pártszövetség másik társelnöke, Crin Antonescu azt mondta: szerinte a parlament két házának össze kéne ülnie ebben a kérdésben. Úgy vélekedett, a törvényhozói testületnek kellene döntenie arról, hogy az államfő milyen álláspontot képviseljen az EU költségvetési vitájában.

Mint ismert, Ponta korábban azt kérte az Európai Tanács rendkívüli ülésére készülő Traian Băsescutól, hogy szükség esetén akár Románia vétójogával élve akadályozza meg az országnak szánt kohéziós alapok csökkentését. Az államfő a felszólításra gúnyolódva válaszolt. Kijelentette, hogy a költségvetésről szóló vitán érvekkel, nem fenyegetőzésekkel kell erősíteni az ország alkupozícióit.

Kimaradt?