Helyettesíthetik a kávét a cicás videók

A kémia sok mindenben segít, többek között abban is, hogyan maradjon éber kávé, vagyis koffein nélkül. Az Amerikai Kémiai Társaság járta körbe a kérdést, és adott néhány tippet arra vonatkozóan, hogyan tud úgy küzdeni az álmosság és a fáradtság ellen, hogy nem iszik meg egy nagy adag kávét. 

A szakértők szerint a cicás videók nézegetése azért jó, mert gyakorlatilag lehetetlen nem élvezni őket, és ez mindennek a kulcsa. Lehet egyébként kutyás is, a lényeg, hogy hangulatjavító legyen. A magyarázat: ha számunkra kedves, bájos dolgokat szemlélünk, megnő a szervezetünkben az oxitocinszint és csökken a kortizolszint, ezzel együtt a stressznek is annyi.

Gyakran nem is kell az agynak más löket, mint egy kiadós pohár víz. A vízhiány dehidratáltságot okoz, a dehidratáltság pedig fáradtságot. Az emberi szervezetnek sok vízre van szüksége a működéshez. Akkor leszünk szomjasak, ha vízkészletünk 2-3 százalékát elveszítjük, de már 1 százalékos vízhiány is hatással van a mentális és fizikális teljesítőképességére. Hogy miért? Mert a vérplazma egyik fontos összetevője, a vér pedig oxigént, proteint és egyéb tápanyagokat szállít körbe a testben, hogy az rendesen működjön. Ha nincs elég víz a szervezetben, stresszhelyzet áll elő, amikor is nő a hőmérséklete és gyorsabban ver a szív. 

Hatásos lehet a zenehallgatás is, főleg ha kedvenc zenénkről van szó, és még táncolhatunk is rá. Persze más testmozgás is hatásos lehet, a lényeg, hogy endorfin szabaduljon fel a szervezetben, ami boldogságérzést indukál, energiákat szabadít fel és még akár fájdalmat is csökkent.

Nagyon fontos az is, hogy mennyire megvilágított térben tartózkodunk. A kutatók szerint minél több a fény, annál éberebbek lehetünk. A hipotalamusz aktiválódik ilyenkor, amiorexin nevű neurotranszmittereket teremel, és ez segít ébren maradni.

Kimaradt?