Románia novembertől fogad „hivatalosan” is menekülteket

Novemberben érkeznek Romániába az első menekültek, akiknek befogadására Bukarest kötelezettséget vállalt – közölte kedden az Europa FM rádióban Leonard Orban.

Klaus Johannis államfő külpolitikai tanácsadója elmondta, csak azok a migránsok maradhatnak az országban, akik menedékjogot is kapnak. Emlékeztetett arra, hogy Bukarest valamivel több mint 1700 személy befogadására vállalt kötelezettséget.

A menekülteket az országban működő hat központ egyikébe viszik: Bukarestbe, Nagysomkútra, Rădăuţi-ra, Giurgiuba, Galacra vagy Temesvárra. Ott élelmet, szállást és konzuli segítséget kapnak. Az Európai Unió fejenként 6000 eurót folyósít Bukarestnek az ellátásukra.

Leonard Orban kifejtette: ez a pénz nem lesz elegendő, Románia nem készült fel a menekültek fogadására. „Ezt azonban vállalnunk kellett azokkal az országokkal szembeni szolidaritásból, akit több személyt fogadnak be, mint mi” – magyarázta a tanácsos.

"Eljött az ideje, hogy alapos megbeszélések legyenek szakértők között arról, hogy Románia miként tud felkészülni a probléma kezelésére" - mondta az elnöki tanácsadó. Hozzátette: naivitás azt gondolni, hogy egy nyitott Európában nem jönnek migránsok Romániába azért, mert alacsonyabb az életszínvonal, mint Nyugat-Európában.

Hozzátette: a szelektív bevándorlás-politikának a híve, vagyis Románia az egyre súlyosbodó demográfiai helyzetének orvoslására olyan személyeket kellene fogadjon, akiket képes integrálni. "Nem szabad hagyni, hogy csak úgy magától, felteljen a népességcsökkenés miatt keletkezett űr, mert a migránsok előbb vagy utóbb jönni fognak Romániába is" - mondta Leonard Orban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?