Ismét anyázza egymást Băsescu és Ponta

A választási kampány előrehaladtával újra elmérgesedett az államfő és a miniszterelnök korábban még normalizálódónak tűnő viszonya. Vasárnap Traian Băsescu és Victor Ponta éles hangú üzeneteket váltott egymással.

Az elnöki hivatal reggel közleményben szólította fel a pártokat arra, ne vonják be az Európai Uniót és intézményeit a választási kampányba. Az államfő konkrétan a miniszterelnök – a Szociál-Liberális Szövetség (USL) társelnöke – szombati besztercei kampánybeszédére utalt.

Victor Ponta Románia 2007-es uniós csatlakozásáról kijelentette: „Ha 2007-ben azt mondják nekünk, uraim, nem lesznek olyan útjaik és kórházaik, mint a nyugati országokban, lesz azonban feddhetetlenségi ügynökségük és korrupcióellenes ügyészségük, akkor kétszer is meggondoltuk volna a csatlakozást”. A kormányfő arra a két intézményre utalt, amely az elmúlt években többször juttatott politikusokat bíróság elé.base masolat masolat masolat

Az államfő közleményében úgy fogalmazott: ezek a „felelőtlen” nyilatkozatok gyengítik Románia pozícióját a következő uniós költségvetés vitájakor, ártanak az ország nemzetközi megítélésnek és elriasztják a befektetőket.

Băsescu intelmeire Ponta szintén közleményben válaszolt. Ebben arra kéri az államfőt, ne avatkozzon be „minden ürügyet megragadva” a választási kampányba. Felhívja a figyelmét arra, hogy az Európai Tanács következő ülésén Románia érdekeit kell képviselnie, s az országnak az az érdeke, hogy minél több pénzt kapjon az EU költségvetéséből.

A kormányfő szerint az államfő a felelőtlen, amikor olyan kijelentéseket tesz, hogy Románia nem jogállam. Emellett Ponta félretájékoztatással vádolja Băsescut, aki „a kontextusból kiragadva” idézett a közleményében a kampánybeszédből.

Vasárnap este az elnöki hivatal újabb, ezúttal nagyon rövid közleményt bocsátott ki. „Victor Ponta miniszterelnök úrnak több nyugalmat és felelősséget kellene tanúsítania. Az intézmények közötti felelős kommunikáció valamennyi román állampolgár elsődleges érdeke” – olvasható Traian Băsescu állásfoglalásában.

Kimaradt?