Mégsem indul szeptembertől önálló magyar iskola Besztercén

Annak ellenére, hogy május 28-án Beszterce városi önkormányzata megszavazta az önálló magyar iskola létrejöttét Besztercén, a terv nem valósulhat meg a 2015-2016-os tanévvel kezdődően.

Az Oktatási Minisztérium jogtanácsosai kifogásolták a helyi tanácstervezet törvényes formáját és némi módosításokat követeltek (többek között az iskola neve is felmerült). A módosításokat orvosolni próbálta az RMDSZ képviselője, Antal Attila helyi tanácsos a Polgármesteri Hivatal jogtanácsosaival, akikkel eredetileg ki lett dolgozva a tervezet.

A végleges tervezet augusztus 27-én került a helyi tanács elé, amikor különleges tanácsülést hívtak össze a magyar iskola ügyének megbeszéléséért. Az ülést kvórumhiány - 21 tanácsosból 10-en voltak jelen - miatt nem tudták megtartani. Tizenegy tanácsos jelenlétére lett volna szükség, hogy a gyűlés határozatképes legyen, és 11 igen szavazat kellett volna a határozattervezetet elfogadásához.            

Az országos iskolahálózaton módosítani csak az új tanév kezdetéig lehet, azaz szeptember elsejéig. Ennek függvényében csak péntek és hétfő lenne alkalmas a besztercei magyar iskola létrehozását lehetővé tevő határozat elfogadásához, de ilyen rövid idő alatt nem lehet újabb tanácsülést összehívni.

„Nem adjuk fel a harcot. Nem most, amikor nagyon közel állunk, hogy a célunkat elérjük. Az RMDSZ, ahogyan azt eddig is tette, továbbra is kiáll a magyarságért, továbbra is támogatja a magyar fiatalokat és főleg fennmaradásunk egyik alappillérét, a magyar nyelven történő oktatást. Olyan helyzetet próbálunk most orvosolni, amely nem az RMDSZ-en múlott, de nagy reményeket fűzünk hozzá, hogy létrejön Besztercén az önálló magyar iskola a 2016-2017-es tanévvel kezdődően” – részletezte Décsei Atilla, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke.

„Az 1990 óta magunkban visszatartott álmot továbbra is életben akarom tartani. Megfogyva bár, de törve nem, van bennünk tenni akarás. A következő tanévben minden szabadidőmet arra fogom áldozni, hogy együtt a tanfelügyelőséggel, amely továbbra is támogat, és a törvényes keret betartásával határidőn belül letegyük a határozattervezet és az az oktatásügyi minisztérium 'tetszését' és jóváhagyását is elnyerje” – nyilatkozta Antal Attila, helyi tanácsos.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?