A Nyárádmentén járt az RMDSZ kampánykaravánja

“Az összefogás, az egység ma annyit jelent, mint erdélyi magyar. Ha nincs most összefogás, ha nincs egység, nincs erdélyi magyar húsz-harminc esztendő múlva. Nem könnyű megtartani az egységet, keserves feladat, alázat szükségeltetik ehhez, de azt tudnunk kell: egység annyi, mint magyar iskola, egység annyi, mint magyar nyelv, magyar jövő ebben az országban, itt a Nyárádmentén. Ezért kell az RMDSZ-re szavazni december 9-én“ – hangsúlyozta Markó Béla szenátorjelölt szombaton, nyárádmenti kampánykörútján.marko

 A kampánykaraván második napján az RMDSZ volt elnöke Borbély László képviselőjelöttel, valamint a Szövetség számos helyi és megyei tisztségviselőjével Nyárádszentimre, Székelybere, Torboszló, Nyárádselye és Nyárádmagyarós lakoságával találkozott.

Nyárádszentimrén Benedekfi Csaba polgármester és mintegy száz lakos fogadta a karavánt. „Nyárádszentimre dolgos és összetartó közössége hisz az egységben, az RMDSZ-ben, itt a helyhatósági választásokon a versenypártok csupán öt szavazatot kaptak" – mondta a polgármester, aki kifejtette, az ittlakók számára fontos, hogy két ilyen meghatározó RMDSZ-politikus fogja a továbbra is képviselni az a régiót.

Markó: azért rombolják plakátjainkat, mert félnek tőlünk

faluMarkó Béla leszögezte, az RMDSZ bannerei ellen irányuló durva támadások azt mutatják, hogy míg az RMDSZ épít, mások rombolni akarnak. „Azért rongálják meg plakátjainkat, mert félnek tőlünk. Félnek, mert tudják, hogy nagyobb erő annál, mint az összefogás, mint az egységes fellépés, nincsen. A magyarság, a székelység történelme, de a 90-es marosvásárhelyi márciusi események is példa számunkra, hogy ha összefogtunk, nem tudtak legyőzni minket" – hangsúlyozta a politikus.

Olyan nehéz idők jönnek, amikor  nem szabad közömbösnek lenni, és nem szabad erős parlamenti képviselet nélkül hagyni a magyarságot. Ne álljunk félre, ne álljon félre egyetlen választóképes erdélyi magyar sem december 9-én– mondta az RMDSZ volt elnöke.

Borbély: kiemeljük Nyárádmentét az elszigeteltségből

Sok a teendő az elkövetkező években annak érdekében, hogy a Nyárádmenti településeket kiemeljük az elszigeteltségből, hogy e vidéket fejlesszük. Az RMDSZ-nek vannak elképzelései, de ehhez az szükséges, hogy az erdélyi magyarságnak legyen parlamenti képviselete. “Ha nem vagyunk erősek, ha nem vagyunk ott, ahol a magyarságot érintő döntéseket hozzák, akkor mások határoznak a mi dolgainkről, akkor nem tudjuk érvényesíteni közösségi érdekeinket. Van, amit Bukarestben, van amit Marosvásárhelyen és van, amit helyi szinten kell megoldani. Ott, ahol érvényesíteni tudjuk erőnket, tegyük meg! Meggyőződésem, hogy a nyárádmenti községek képesek arra, hogy felmutassák kulturális értékeiket, és gazdaságilag is fejlődjenek ” – mondta Borbély László képviselőjelölt.

Utalt arra a közművesítési programra, amelynek keretében Maros megye 120 millió euró értékű szerződést írt alá, és hangsúlyozta, a Nyárádszeredában és a környező településeken az ivóvíz- és csatornázási beruházások értéke meghaladja a 15 millió eurót. A nyárádmentiek régi vágya, hogy a vidék településeit bekapcsolják a mobiltelefon-hálózatba. Borbély László ígérte, közbenjár , hogy a -mintegy négyezer embert érintő- mobiltelefon-, internet-szolgáltatás elérhetővé váljon. “Nem hagyhatjuk elszigetelődni településeinket, elvádorolni fiataljainkat. Összefogásra van szükség, arra, hogy december 9-én minden magyar elmenjen szavazni, hogy erős parlamti képviseletünk legyen” – mondta Borbély László.

Markó: tudunk cselekedni a magyar közösségért

Székelyberében, az RMDSZ támogatásával felállított Árpád-szobornál tartottak választási fórumot. szobornal

„Az elmúlt 23 évben az RMDSZ bebizonyította, hogy tud cselekdeni a magyar közösségért: utakat javított, vizet, gázat vezetett be, iskolát, óvodát, templomot épített,kivívta az anyanyelvű oktatás, az anyanyelvhasználat jogát, ám mindez csak akkor maradhat fenn, ha megvédjük kiküzdött jogainkat. Most is élnek a magyarellenes szándékok, ma is sokan vannak, akik szerint máris túl sokat értünk el, és ezekből most vissza akarnak venni.  Ezt meg kell akadályoznunk, és ennek csak egy garanciája van: mi magunk. December 9-e egy ilyen sorsdöntő pillanat" – mondta Markó Béla.  “2004-től vált önálló községgé Székelybere. Akkor is voltak kishitűek, akik azt erősítették: nehéz önállóvá válni. Fontos, hogy saját dolgaiban a község tudjon dönteni” – tette hozzá Borbély László.

kapolnaA kampánykaravánt lovas huszárok vezették be Torboszlóra, a jelöltjek ezt követően meglátogatták a Bekecs-tetőn közösségi összefogással és jelentős RMDSZ támogatással felépült kápolnát.

Szabó Árpád megyei tanácsos arra hívta fel a figyelmet, az RMDSZ kormányzása idején elérte, hogy a kormány bevegye a beruházási programjába a nyárádszentimrei út leaszfaltozását, ám mihelyt a Szövetség kikerült a kormányból, az új hatalom félrelökte a tervet, és más kapta meg az erre szánt pénzt. Ha nem vagyunk ott a parlamentben erre a sorsra jut az anyanyelvű oktatás és az anyanyelvhasználatunk is: nélkünk egy pár hónap alatt visszacsinálnak mindent – mondta Szabó Árpád.       

Teltház fogadta az RMDSZ-jelölteket a nyárádmagyarósi kultúrotthonban, a központi kampányrendezvényen. „Biztosíthatom az RMDSZ-t, hogy Bekecsalja népe, Nyárádmagyarós község lakosságának túlnyomó része az RMDSZ szenátor- és képviselőjelöltjére: Markó Bélára és Borbély Lászóra szavaz december 9-én" – jelentette ki Kacsó Antal, Nyárádmagyarós polgármestere megnyitó beszédében, aki bejelentette, a szövetségi politikusok támogatásának, résztvállalásának köszönhetően rendeződött a nyárádselyeiek tulajdonát képező 280 hektár erdőbirtok, továbbá a községet Sóváraddal összekötő út megépítésének versenytárgyalása is folyamatban van.

A szóban forgó, a község életében kulcsfontosságú út megépítéséhez már jövö márciusban hozzálátnak – tájékoztatta a polgármester a község lakosságát. Az előljáró Nyárádselyében külön köszönetet mondott Markó Bélának a korszerű és tágas kultúrotthon felépítésében vállalt szerepéért. Markó a nyárádmagyarósi rendezvényen a vállalásról, elsősorban a Szövetség politikájáról, az egység időszerűségéről, a kormányzati szerepvállalás értelméről beszélt. Borbély a holnap feladatairól szólt, és nem hallgatta el azt a rombolást sem, amint egyesek a Szövetség ellenébe próbálják szervezni a bekecsalji magyarságot. A nagysikerű rendezvényen a Maros Művészegyüttes, Szabó Előd, valamint a Gruppenhecc Társulat lépett fel.  

Kimaradt?