Hivatalos: 25 százalékkal nőnek a bérek az egészségügyben

A szerdai kormányülés elején Victor Ponta megerősítette: október elsejétől 25 százalékkal, jövőre további 25 százalékkal nőnek a bérek az egészségügyben. A miniszterelnök növelné a szociális munkások bérét is – számoltak be a hírtelevíziók. FRISSÍTÉS: A kormány elfogadta az orvosok béremeléséről szóló sürgősségi rendelet.

Victor Ponta a kabinet ülésének elején cáfolni kívánta azokat a napokban közölt sajtóértesüléseket, miszerint visszakozott a kormány, és az egészségügyben dolgozók őszi fizetésemelése nem éri majd el a múlt héten beígért 25 százalékot. Leszögezte, a kabinet szerdai ülésén elfogadják a bérnövelésről szóló sürgősségi rendeletet.

A miniszterelnök bejelentette, hogy megemelné a szociális munkások bérét is. A kormányülés elején Rovana Plumb munkaügyi miniszterhez fordult, és megkérdezte tőle, hogy sikerült-e megoldást találnia erre az intézkedésre. A tárcavezető nemleges válaszára Victor Ponta így reagált: „Nem sikerült? Miért nem sikerült? Kérem, találjon rá megoldást!”

Mint ismert, a kormányfő egy héttel ezelőtt jelentette be az egészségügyi dolgozók bérének október elsejétől történő 25 százalékos megemelését. Ígérete szerint 2017-re az orvosok fizetését megdupláznák. A bejelentés követeléshullámot váltott ki a közszférában: a pedagógusok és a rendőrök is bérük növelését kérték.

FRISSÍTÉS1: A kormányülés elején Victor Ponta a tanügyben dolgozóknak is fizetésemelést ígért. Közlése szerint a pedagógusok számára a jövő évben életbe lépő közalkalmazotti bértábla jelenti majd a megoldást. "Ügyelni fogunk arra, hogy az orvosok és a tanárok fizetése között ne legyenek nagy különbségek. Ha emeljük az orvos bérét, akkor emeljük a tanárét is" – ígérte a miniszterelnök.

FRISSÍTÉS2: A kormány elfogadta az egészségügyi dolgozók 25 százalékos béremeléséről szóló sürgősségi rendelet. A jogszabály október elsejétől lép életbe. 

Korábban Mugur Isărescu, a jegybank kormányzója, később Ionuț Dumitru, költségvetési tanács elnöke is önmérsékletre intette a jövő évi választások előtt "megfontolatlanul osztogató" politikusokat. Szerintük Romániának nem lesz miből finanszíroznia a drámaian megnövekedő költségvetési kiadásokat, olyan körülmények között, amikor a bevéli oldalon jelentős kiesést fog okozni a szintén januártól bevezetendő öt- vagy négypontos áfa-csökkentés.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?