Bezár a budapesti legendás Jégbüfé

Hatvanhárom év után bezár a Budapest-belvárosi Jégbüfé. A Párisi Udvarban található legendás cukrászda a felújítás áldozata lett. 

A Jégbüfé, amelyről a Republic is énekel, a Ferenciek terén egész generációk legendás helye. De már csak szombatig, az 1952-ben nyílt fővárosi cukrászda ugyanis a héten bezár – tudta meg az OrigoRáadásul nemcsak a cukrászda, hanem a Párisi Udvarban még megtalálható összes üzlet lehúzza a rolót, a palotát tavaly megvásárló Mellow Mood Group ugyanis hamarosan megkezdi az épület felújítását. A fejlesztők vendéglátóhelyeket, rendezvényhelyszínt és ötcsillagos apartmanhotelt álmodtak a helyszínre.

Az ikonikus üzlet augusztus 29-én, szombaton nyit ki utoljára, akkor akciókkal várja a vásárlókat, hogy kiárusítsa a megmaradt készletet. Ezután is elérhetőek lesznek a termékek, csak nem a Ferenciek terén, hanem a Fény utcai üzletben. Utóbbi helyen azt mondták az Origonak, hogy a berendezést is hozzájuk viszik át, és még nem tudják, megnyit-e valaha újra a belvárosi cukrászda.

A korábban üzletekkel, lakásokkal, műtermekkel működő ingatlan műemléki épület felújítására az önkormányzatnak nem volt pénze, és biztosak voltak abban, hogy a következő években sem tudnak több milliárd forint uniós forrást szerezni a fejlesztésre. A fejlesztők befektetőt vontak be az ingatlan megvételébe, a fejlesztést és az üzemeltetést pedig maguk vállalják. A szerződés felújítási garanciákat is rögzít: két éven belül engedélyes terveket kell letenni, 7 éven belül pedig be kell fejezni a fejlesztést. 

Az V. kerületi önkormányzat korábban évekig jogi vitában állt a Jégbüfével, a Blikk információi szerint százmilliós nagyságrendű összeget követeltek vissza a cukrászdán, amiért 15 éven keresztül nem mentek bele a bérleti díjak emelésébe, így végeredményben 1990 körüli áron bérelték a helyiséget. Rogán Antal kerületi polgármester akkor azt nyilatkozta a lapnak, az új tulajdonosnak aligha érdeke, hogy távozzon onnan a Jégbüfé. 

Kimaradt?