Székelyföldért is énekel „Manó” az X-Faktorban

A sepsiszentgyörgyi Ráduly Botond a romániai X Faktor második élő show-jában énekel november vasárnap 20.30-tól az Antena 1-en. A Háromszéken „Manóként” ismert fiatalember a fellépése előtt adott interjúban a maszol.ro-nak elmondta: büszke arra, hogy Székelyföldet képviselheti egy bukaresti tehetségkutató versenyben.

Egy Facebook-os hozzászóló úgy fogalmazott, hogy a szemében egész Székelyföldet képviseled. Vállalod ezt, te is így gondolod, így állsz a színpadra?

Nagyszerű dolog, semmihez nem hasonlítható azt érezni, hogy különösen fontos vagy azoknak, akik körülvesznek. Büszke vagyok rá, hogy a közösségünket képviselhetem. Örülök, hogy az otthoniaknak is énekelhetek innen.mano1

Most, hogy bejutottál az élő show-ba, hogy telnek a napjaid?

Már a gálák előtt beköltöztem az X-Faktor komplexumába, ahol igen komoly munka folyik. Nagyon sűrű a programunk, a kántó óráktól a tánckurzusokon át a sminkpróbákig, de egyáltalán nem panaszkodom. Szabadidőm kevés van, de azt is zenéléssel töltöm. Boldog vagyok és büszke, hogy eljutottam idáig, és bármilyen áldozatra kész vagyok azért, hogy megnyerjem a versenyt.

Régóta és nagyon intenzíven van jelen a zene az életedben. Mióta is?

Tíz éves koromban kezdtem a zene felé kacsintgatni, amikor a szüleim vettek egy orgonát a nővéremnek. Nem volt nehéz észrevenniük, hogy milyen hamar tanulok, ha zenéről van szó, és mellém álltak, támogattak, hogy megvalósíthassam az álmom. Attól kezdve mondhatni az életem szerves részévé vált a zene, egyetlen napomból sem hiányzott. Az első együttes, amelynek énekesként és billentyűsként lettem a tagja, a szentgyörgyi Kopor-Show volt, aztán hívtak több helyre is énekelni, így a Rockvailerhez és a Worldchangerhez, szintén Szentgyörgyön. Jelenleg három bandában játszom: a szentgyörgyi Equinox, a kézdivásárhelyi Metropolis és a székelyudvarhelyi Cold Taste együttesben.mano2

Voltak már komoly sikereid zenei téren. Ezek közül melyekre vagy a legbüszkébb?

A maga nemében minden díj különleges, és én mindegyiknek maximálisan örültem, amikor megkaptam. A legemlékezetesebb talán mégis az, amikor 2010-ben az Erdély Hangja tehetségkutatón első lettem, és lehetőségem nyílt a Csaba királyfi rockoperában eljátszani, elénekelni a főszerepet. Remélem, hogy az eddigi sikereimhez sorolhatom majd a közeljövőben az X Faktor-trófeát is.

Nagy a választék a zenei tehetségkutatók palettáján. Miért éppen ezt választottad?

Mivel megszállottja vagyok a zenének, figyelemmel követtem valamennyi hasonló versenyt, de valahogy az X Faktor férkőzött legközelebb a szívemhez. Ez az a show, amivel leginkább rezonál a lelkem, és amiről elhiszem, hogy segíthet az álmom megvalósulásában. Főleg mert manapság nem elég, ha jó előadó vagy, show is kell. Amit jelenleg csinálok, hogy több együttesben is énekelek, eléggé fárasztó. Szeretném megalapítani a saját bandámat, amellyel felléphetek majd az ország legnagyobb színpadain és nem csak. A zenei karrierépítésben sokat tud nyújtani az X Faktor.mano3 masolat

Ha megnyernéd az X Faktort, és saját együttest alapítanál, szintén rockbanda lenne, hasonló azokhoz, amelyekben játszottál, játszol?

Maradnék a rocknál. Esetleg megpróbálnék a rockzenének ahhoz az irányához közeledni inkább, amelyet többen hallgatnak. A 200 ezer eurós fődíjat mindenképp a zenére fordítanám teljes mértékben.

A mentorod a hangodra határozott igent mondott, viszont említett pár dolgot, amin még változtatnod kéne. Hogyan dolgozol ezen?

Azt tanácsolta a mentorom, hogy legyek magabiztosabb, figyeljek jobban arra, hogyan vagyok jelen a színpadon. Természetesen próbálom megfogadni ezeket a tanácsokat. Az ő véleménye sokat számít nekem. Rengeteget dolgoztam, hogy eljuthassak idáig, és nem szeretnék senkinek csalódást okozni.

Mit üzennél azoknak, akik szurkolnak neked?

Elsősorban köszönetet szeretnék mondani mindannyiuknak. Különösen a háromszékieknek, akik már a kezdetektől fogva mellettem állnak, és így az első fellépésemen is érezhettem, hogy sokan támogatnak. Mindenkit, aki a továbbiakban is szeretne a színpadon látni, arra kérnék, hogy szavazzon a 1313-as sms-számon, nagyon nagy szükségem lesz erre a következőkben.

Kimaradt?