Magas rangú kitüntetést kapott a székelyudvarhelyi Györgydeák Lajos nyugalmazott lelkész

Az erdélyi magyarságért és a csángó magyarokért végzett sok évtizedes munkásságáért Magyar Arany Érdemkeresztet kapott Györgydeák Lajos nyugalmazott lelkész. A kitüntetést Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár adta át vasárnap a hargitafürdői pálos templomban.

Györgydeák Lajos 1945-ben született Bogárfalván, 1969-ben szentelték pappá Gyulafehérváron. "Márton Áron püspök kispapja volt, hatalmas lelki hátszéllel indult tehát papi hivatása" - mondta el az MTI-nek Soltész Miklós telefonon a helyszínről.

Györgydeák Lajos számos helyen szolgált - mondta az államtitkár, példaként említve a Menaságot, Csíkszentmártont, Lövétét, Farkaslakát és Mezőséget. "Lelkészi, plébánosi, ifjúságnevelői munkája során rengeteget tett az erdélyi és a csángó magyarságért" - tette hozzá.

A kitüntetéssel a magyar állam azt a sok évtizedes munkát köszöni meg, amellyel Györgydeák Lajos "őrizte Szent István ránk hagyott örökségét, a kereszténység építését és szolgálatát" - fogalmazott az államtitkár.

Soltész Miklós szólt arról is, hogy a kitüntetést a hargitafürdői pálos templom Szent István napi búcsúünnepén bemutatott szentmise keretében adta át. A szentmise főcelebránsa Tamás József gyulafehérvári segédpüspök volt, és részt vett rajta Csóka János pálos tartományfőnök is. Hozzátette: köszönet illeti a pálos szerzeteseket ifjúságnevelő és hitéleti munkájukért, amit harmadik éve, Hargitafürdőre településük óta végeznek.

Kimaradt?