Kelemen Hunor részt vett az ákosfalvi községnapok nyitóünnepségén

Ákosfalva község, amely tíz településével egy közepes méretű székelyföldi várossal vetekszik, azért tudott fejlődni az elmúlt években, mert határozott elképzelése volt a jövőről – fogalmazott köszöntőbeszédében Kelemen Hunor RMDSZ-elnök pénteken a tizenötödik alkalommal megszervezett községnapok nyitóünnepségén.

A szövetségi elnök az ákosfalviaknak azt is hangsúlyozta: a pontos jövőkép mellett a közösség tagjainak egymás iránti bizalma is szükséges az építkezés folytatáshoz, és kell az az érdekvédelmi szervezet is, amely az eddigiekben is „hátországa” volt ennek a fejlődésnek.

„Harminchárom nemzedéket kell magunk elé képzelnünk. Ennyi generáció mentette át a Kárpát-medencében Szent István örökségét, tette erős nemzetté a magyarságot az elmúlt ezer évben. Ezt az építkezést kell folytatnunk úgy, hogy értékeink felismerése mellett egymásban is megbízunk” – utalt Kelemen Hunor az államalapítás ünnepére. Az RMDSZ elnöke továbbá azt is hozzátette: a jó közösségi vezető a megfelelő időben meghozott, olykor nagy áldozatot is követelő, helyes döntései mellé az értékfelismerést is oda tudja helyezni. „Ákosfalván egy év munkáját ünneplik az immár tizenötödik alkalommal megszervezett községnapokon. Méltán lehet büszke a település közössége az eddigi megvalósításokra, hiszen fejlődő infrastruktúrája, takaros iskolája és színvonalas közbiztonsága is van” – tette hozzá a szövetségi elnök.

Osváth Csaba polgármester beszédében az itthonról elszármazottakat is köszöntötte, és elmondta: településvezetőként az a célja, hogy az ákosfalviaknak ne kelljen más hazát keresniük, „itthon találjanak otthonra”. Ezt szolgálja a község megújult infrastruktúrája, az iskola és vidékfejlesztési iroda létezése, az egyre növekvő közbiztonság. A polgármester arról is említést tett: 11 ezer euró értékben nyújthattak át hangszereket a székelyvajai fúvósoknak a testvértelepülések támogatásával. 

Az ákosfalvi eseményt a Székelyvajai Fúvószenekar előadása és a gernyeszegi huszárok felvonulása nyitotta meg, az ünnepségen az RMDSZ-t Borbély László és Kelemen Attila parlamenti képviselő, illetve Szabó Árpád, a Maros Megyei Tanács alelnöke képviselte. Továbbá jelen voltak a község magyarországi, felvidéki, belgiumi és hollandiai testvértelepüléseinek küldöttségei, a Maros megyei közintézmények vezetői, illetve a magyar történelmi egyházak elöljárói.

Kimaradt?