Mégsem idegesíti Crin Antonescut a magyarok jelenléte?

„Óriási butaságnak” nevezte Crin Antonescu liberális pártelnök Kelemen Hunor RMDSZ-elnök azon nyilatkozatát, amelyben a magyar érdekszervezet vezetője azt állította a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökéről, hogy „idegesíti és zavarja a magyarok jelenléte Romániában”.antonescu-mediafax-foto-marius-dobrescu

A kisebbik kormánypárt vezetője pénteken a marosvásárhelyi Kultúrpalotában vett részt a Szociálliberális Szövetség (USL) Maros megyei jelöltjeinek bemutatásán.

Kelemen Hunor azt követően "bélyegezte meg" Crin Antonescut, hogy a liberális pártelnök egy választási rendezvényen azzal az érvvel biztatta az USL híveit szavazásra, hogy a kétharmados többség megszerzésével nem kell többé egyezkedni az RMDSZ-szel. "Szükségünk van minden voksra, hogy ne függjünk, mondjuk az RMDSZ-től, amely ki tudja, milyen követelésekkel állhat elő, és feltételekhez kötheti az alkotmánymódosítás támogatását” – fejtette ki Sinaián, az USL Prahova völgyi jelöltjeinek bemutatása alkalmával a liberális pártelnök.

Tetszik neki a Kultúrpalota

„A magyarok nagyon sok jó dolgot csináltak, például ezt a gyönyörű Kultúrpalotát is, amely Románia egyik legszebb épülete” – fogalmazott Marosvásárhelyen Antonescu, aki szerint Kelemen Hunor belépett az őt lejáratni óhajtók kórusába. „Magyar honfitársaink ugyanolyan emberek, mint mi, hibákkal és értékekkel. Románia legelismertebb nemzeti kisebbségi csoportját képezik” – mondta a liberális pártelnök.

Antonescu azt a „baráti üzenetet” küldte Marosvásárhelyről Kelemen Hunornak, hogy nem tűri, ha egy másik ország (Magyarország – szerk. megj.) miniszterelnöke választási tanácsokat ad román állampolgároknak és azzal sem ért egyet, hogy Románia államfője „hozzádörgölődzik” ehhez a kormányfőhöz.

Antonescu: "nem vagyok idegengyűlölő"

„Az ellenfeleink propagandája azt a hazug, rágalmazó képet próbálja kialakítani rólam, hogy idegengyűlölő, Amerika-ellenes, euroszkeptikus politikus lennék. Hazudnak és rám nézve sértő hasonlatokat erőltetnek, visszautalnak a Brătianuk örökségére, de arról megfeledkeznek, hogy amikor az 1918. december 1-i Gyulafehérvári Nagy Nemzetgyűlés küldöttei Bukarestbe érkeztek, hogy átadják a román kormánynak a tanácskozás határozatait, akkor Brătianu miniszterelnök azzal fogadta őket, hogy ezer éve várunk titeket, testvéreink” – hangsúlyozta Antonescu.

A liberális elnök ugyancsak „barátian” emlékeztette a romániai politikusokat, hogy tartsák tiszteletbe az Alkotmány első cikkelyét, amely nemzeti, független és egységes államként határozza meg Romániát.

A mindvégig magyarellenes hangulatú tanácskozáson részt vett az USL teljes vezérkara, Victor Ponta, Liviu Dragnea, Mircea Duşa és Daniel Constantin is. Az est a „Keljetek át román zászlóaljak a Kárpátokon” (Treceţi batalioane române Carpaţii – szerk. megj.) című katonadallal ért véget, amelyet a résztvevők óriási, ütemes tapssal honoráltak.

Kimaradt?