Újra a régi: nekiment a pártoknak Traian Băsescu

A pártok „üres választási ígéreteit”, a kormányt és a miniszterelnököt bírálta péntek este az államfő. Traian Băsescu az elnöki hivatalba történő visszatérése utáni legkeményebb nyilatkozatával állt – ezen a héten már harmadszor – a sajtó nyilvánossága elé.

Felhívta a figyelmet arra, hogy jelentősen lelassult a román gazdaság, negatív lesz az utolsó negyedév növekedési mutatója. Mint mondta, az európai alapok hatékony lehívásával ez a mutató pozitív is lehetett volna, és a jelenlegi, illetve a volt kormánypártokat egyaránt terheli a felelősség azért, hogy nem sikerült bevonni az unióz pénzeket a gazdaságba.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy folyamatosan csökken a külföldi befektetések volumene Romániában, jövőre pedig menekülni fog a nemzetközi tőke Romániából. Szerinte ezért a teljes politikai osztályt terheli a felelősség.base

A kormányt amiatt bírálta, hogy darabonként 18 ezer eurós személygépkocsik beszerzésére készül. „Ez azt jelenti, hogy a pénz nem a Daciához és nem is a Ford romániai gyárához megy. Ezt én nem nevezném befektetésnek” – jelentett ki.

Az államfő arra szólította fel a pártokat, hogy egymás gyalázása helyett álljanak elő valós alapokra helyezett 2013-es költségvetésvetés-tervezettel. „Csakhogy ezt nem merik megtenni, mert akkor kiderülne, hogy semmilyen alapja nincs a választási ígéreteknek” – jegyezte meg.

Újságírói kérdésre válaszolva Traian Băsescu gúnyolódott a kormányfőnek azon a csütörtöki kijelentésén, hogy Bukarest élni fog vétójogával, ha az EU költségvetésében csökkentik az agrárpolitika és a kohéziós alapok Romániának előirányzott összegeit. „Az EU döntéshozói az íróasztaluk alá bújtak félelmükben ettől a nyilatkozattól” – fogalmazott az államfő.

Hangsúlyozta, az uniós költségvetés vitájakor érvelni szokás, nem az asztalra csapni. „Nem mondhatjuk azt Merkelnek: ide azt a pénzt, mert ha nem, akkora vétót látsz részünkről, hogy soha nem jutsz haza Berlinbe” – jelentette ki Băsescu.

Kimaradt?