Máté András a kalotaszegi magyar oktatás jövőjéről

A kalotaszegi magyar oktatás jelenéről, jövőjéről és a magyarellenes hangulatról egyaránt szó esett csütörtökön azon a bánffyhunyadi tanácskozáson, amelyen Máté András Levente Kalotaszeg képviselőjelöltje, a helyi RMDSZ választmánya és magyar pedagógusok, iskolaigazgatók vettek részt.

Szó esett a bánffyhunyadi magyar iskola létrehozásáról, amelynek ötlete 2007-re nyúlik vissza, azonban nem volt soha a városnak olyan összetételű helyi tanácsa, amely megszavazta volna az intézmény létrehozásáról szóló határozatot.mate

Ebből kiindulva a jelenlévők beszámoltak arról is, hogy június óta – a helyhatósági választási eredményeknek miatt – az iskolák igazgatótanácsából sok helyen kiszorultak a magyarok. Ilyen körülmények között eredménynek számít egy kétnyelvű tábla kihelyezése, de minden napnak megvan a harca, naponta lobbizni kell azért, hogy mindazt amit elértünk, ne lehessen egy mozdulattal lesöpörni az asztalról.

A pedagógusok egy része megfogalmazta: három hét múlva sorsdöntő választások lesznek Romániában, meglátásuk szerint Máté András Levente az a jelölt, akinek reális esélyei vannak arra, hogy mandátumot szerezzen Kalotaszegen. A magyar emberekben tudatosítani kell, hogy semmi, amit 23 alatt elértünk nincsen kőbe vésve, a közöny és a távolmaradás hosszú időre veszélybe sodorhatja  kisebbségi létünket.

A jelenlévők egyetértettek abban, hogy szükség van az ilyen jellegű megbeszélések rendszeressé tételére, hiszen a hatékony kommunikáció szavatolni tudja azt, hogy elért eredményeinket tudatosítani tudjuk az érintettekben. A magyarellenes közhangulat, és a román választók mozgósítása mellett minden magyar szavazatra szükség lesz december 9-én ahhoz, hogy Kalotaszeg ne veszítse el magyar képviseletét.

Kimaradt?