Kelemen Hunor: a sovén retorika visszaveti az országot

„2012-ben célt tévesztett az, aki magyarellenes, nacionalista, uszító retorikával akar szavazatokat szerezni. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség határozottan visszautasítja ezt a fajta kampányt, és felhívja a figyelmet, hogy 23 évvel a rendszerváltás után Romániának arra kell törekednie, hogy stabil gazdasági növekedést, létbiztonságot teremtsen meg" – jelentette ki Kelemen Hunor pénteki dévai sajtótájékoztatóján, amelyen a következő négy év kihívásairól és az RMDSZ prioritásairól beszélt.

A szövetségi elnök elmondta: a mostani kampány egyik nagy kihívása az RMDSZ számára a felerősödő nacionalista retorika és az ezt követő döntések visszaszorítása. „Ahhoz, hogy ezt le tudjuk győzni, nagyon erős parlamenti képviseletre van szükség, ennek eléréséhez pedig példás mozgósítást kell felmutatnunk mindannyiunknak december 9-én. A magyarellenes, sovén retorika a 90-es években tapasztalt, román-magyar konfliktusnak a lángra lobbantója lehet, visszaveti az országot az akkor tapasztalt ellenséges, feszült légkörbe" – hangsúlyozta a politikus.kelmenhunor

Kelemen tájékoztatása szerint a parlamenti választások utáni időszak legfontosabb teendője az új munkahelyek teremtésének ösztönzése, valamint a nyugdíjak és a közszféra béreinek biztosítása, a szociális szolgáltatások megerősítése. Mint mondta, a sajátságos kisebbségi problémák mellett az RMDSZ a munkahelyteremtést és a gazdasági válság kihívásaira adott hiteles megoldásokat tartja prioritásnak 2013-ban.

Emlékeztetett arra, hogy Romániának 7 milliárd euró adósságot kell visszafizetnie jövőre, ez óriási nyomást jelent az államháztartásra, éppen ezért olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek nem rónak újabb megszorításokat az állampolgárokra. „A Romániai Magyar Demokrata Szövetség azt az európai uniós elvet követi, ami a szociális piacgazdaságról szól, ez lehet az egyetlen megoldás a gazdasági növekedés fele" – jelentette ki, majd ismertette az RMDSZ gazdasági programját.

Kelemen Hunor az RMDSZ kampányáról elmondta, a holnappal, a magyar emberek problémáival, kérdéseivel és a lehetséges megoldásokkal foglalkozik, nem az ellenfelekkel.

Winkler: szigorítani kell az adófegyelmet

Winker Gyula európai parlamenti képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke a szövetség pénzügyi- és adóstratégiájának megvalósíthatóságát ismertette.

Emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió országai közül Romániában fizetik az alkalmazottak az egyik legmagasabb társadalombiztosítási adóterhet, ez a bérek 44,5 százalékát teszi ki. Az országban pedig 4,3 millió alkalmazott fizeti ezeket a járulékokat, míg 2,3 millió ember informális munkavállaló, vagyis a feketepiacon dolgozik. Hasonló a helyzet az áfa-fizetésre köteles cégeknél is. Az országban az áfa begyűjtésének szintje 54 százalékos, míg Bulgáriában például ez az arány eléri a 70 százalékot.winklergyula

„Ezeket a hivatalos adatokat figyelembe véve az RMDSZ leszögezi: nem újabb terheket és megszorításokat kell a lakosságra kiróni, hanem fel kell számolni a feketepiacot és szigorítani kell az adófegyelmet" – mondta Winkler Gyula, hozzátéve, ezeket a javaslatokat az RMDSZ Gazdasági Tanácsának szakemberei fogalmazták meg a verseny- és gazdasági szféra visszajelzései alapján.

„Mind a külföldi befektetők, mind a helyi vállalkozók úgy vélik, Romániának kiszámítható, átlátható, stabil és ösztönző jellegű gazdasági intézkedéseket kell meghoznia" – tette hozzá az EP-képviselő.

Kimaradt?