Letartóztattak tíz jó nevű nagyváradi orvost

Előzetes letartóztatásba került az a tíz jó nevű nagyváradi orvos, akiket korábban őrizetbe vettek fiktív receptek kibocsátásáért. Rabosításukról pénteken késő este döntött a Bihar megyei törvényszék.

Az orvosok mellett előzetes letartóztatásba került egy gyógyszerész és egy további személy is. Mindannyiukat okirat-hamisítással, csalással és adócsalással gyanúsítják. Fogdába került többek között az ország egyik legismertebb diabetológusa, Larisa Dumbravă is, aki „szégyenteljesnek” nevezte, hogy az ügyészek „belerúgnak az egészségügybe”. Szerinte az egészségbiztosító informatikai rendszerének hiányosságai miatt jutottak erre a sorsra.

A gyanúsítottak egyik védőügyvédje indokolatlannak tartotta a kényszerintézkedést. Bogdan Meşter szerint az ügyészeknek nem sikerült bebizonyítaniuk, hogy a letartóztatottak szabadlábon maradásuk esetén veszélyeztették volna az eljárás lefolytatását.

Az ügyészek szerint a gyanúsítottak két év alatt összesen 14 ezer fiktív receptet állítottak ki, és 700 ezer eurós kárt okoztak az egészségbiztosítónak. Az ügy felgöngyölítése 2014 novemberben kezdődött, amikor a vádhatóság több nagyváradi orvos lakásán és kabinetjében, illetve a városi kórház onkológiai osztályán házkutatást tartott.

A letartóztatott orvosok névsora: Ioan Bugariu, Ioan Ghiurău, Németh Elvira, Pető Enikő, Ramona Şovre, Liviu Stamatian, Lidia Ţuţu, Darvas Ilona, Vereş Pop Oana és Larisa Dumbravă. Fogdába került Laura Ciobotaru gyógyszerész és Ioan Bota vállalkozó is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?