Úszásban világrekordot döntött a 95 éves magyar férfi

Bánki Horváth Béla gyakorlatilag lemosta versenytársait a pályáról a kazanyi World Masters bajnokságon. A 95 éves szegedi úszó a 95-99 éves korosztályban a 200 méteres hátúszást 5 perc 24,2 másodperc alatt teljesítette. Ezzel megdöntötte a 21 éves világrekordot.

A verseny hivatalos honlapján azt írták, Bánki Horváth Béla a FINA Wold Masters Bajnokság legidősebb versenyzője. Az idős bajnok úgy nyilatkozott, hogy frissnek, egészségesnek érezte magát, bár a vizet elsőre kissé szokatlannak találta. Azt is elárulta, hogy verseny közben nem gondolta, hogy ennyire jó időt fog úszni. Először 23 éve szerepelt a World Masters Bajnokságon, azóta 13 aranyat szerzett.

Fizikai erőnlétét a jó táplálkozásnak, az egészséges életmódnak és a rendszeres sporttevékenységnek köszönheti. Bár a Délmagyarországnak azt is mondta egy februári interjúban, hogy 65 év házasság után is boldogok a feleségével, és ez is sokat jelent. "A gyerekek és unokák szeretnek minket. Ezért vagyok ilyen jó formában. Az élet elixírje a szeretet. 15 évesen kezdtem el úszni, aztán 33 esztendősen újrakezdtem, 65 évesen pedig megint belevágtam. Szokták kérdezni, hogy meddig csinálom. A válaszom mindig ez: addig úszom, amíg élek."

Kimaradt?