Borbély határozott rendőri fellépést követel a szalaghirdetéseket rongálókkal szemben

RMDSZ-es választási bannereket szakítottak szét, illetve vágtak össze az elmúlt három éjszaka alatt Maros megyében, többségében magyarok lakta településeken. Borbély László képviselőjelölt döbbenettel értesült arról, hogy immár 24 választási üzeneteket tartalmazó szalaghirdetést rongáltak meg ismeretlen személyek, és aggasztónak nevezte a történteket.

„Nagyon aggaszt, ami történik. Ilyen vehemens és összehangolt akció gyakorlatilag a 90-es évek elejétől nem volt ellenünk, a magyarság, az RMDSZ ellen. Egy román akadémikus uszító szövegével kezdődött ezelőtt néhány nappal a magyarellenes hangulatkeltés, amit három minisztérium közalkalmazottai továbbítottak több mint ezer email címre. A felhívást arról szólt, hogy nem szabad engedni, hogy az RMDSZ bejusson a román parlamentbe, ezt minden eszközzel meg kell akadályozni, mivel veszélyt jelentünk Romániára, Románia területi épségére. Visszaemlékszem, amikor 1990 januárjában a postáról küldtek telexet uszító szöveggel arról, hogy a magyarok el akarják szakítani Erdélyt" – mondta Borbély.borbely2

A bannerszaggatás zömében magyarlakta településken történt: Jedden, Mezőmadarason, Pókában, Marossárpatakon, Sáromberkén, Gyulakután, Kelementelkén, Demlnyházán, Nyárádköszvényesen, Nyárádremetén, Havadtőn, míg Nyárádszeredában kísérlet történt a szalagreklám megrongálására.

Borbély László szerint érthetetlen és döbbenetes, hogy akkor, amikor az RMDSZ az állampolgárok felé fordul, olyan jellegű kampányeszközökkel élve, amelyek a jogállam ismérvei, ilyen akciókra kerül sor. „Értesítettük a rendőrséget, beszéltem a belügyminiszterrel, a megyei rendőrparancsnokkal és arra kértem őket, hogy nagyon határozottan lépjenek fel az ilyen helyzetekben, hiszen egy jogállamban ilyesmik nem történhetnek meg. Megengedhetetlen, hogy 23 év után visszaköszönjön az a magyarellenes hangulat, amit a 90-es évek elején Marosvásárhelyen és Maros megyében megtapasztaltunk. Össze kell fognunk, nem szabad hagynunk, hogy ilyen sötét erők meghiúsítsák mindazt, amit 1990 óta elképzeltünk" – mondta Borbély László.

Kimaradt?