Másodfokú hőségriadó: forgalomkorlátozást vezettek be tíz megyében

Forgalomkorlátozást vezettek be Románia tíz megyéjében a másodfokú hőségriadó miatt - tájékoztat a Mediafax. Az intézkedés a 7,5 tonnánál nehezebb autókra érvényes szerda reggeltől este nyolc óráig. 

Románia hat nyugati megyéjére narancssárga jelzésű (másodfokú) hőségriadót bocsátott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat. A narancssárga jelzés Szatmár, Bihar, Arad, Temes, Krassó-Szörény, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman és Giurgiu megyére vonatkozik, ahol 38 fok is lehet a maximális hőmérséklet.

Az Országos Útügyi Vállalat tájékoztatása szerint a korlátozás nem vonatkozik azokra a 7,5 tonnánál nehezebb járművekre, amelyek többek között személyt, élő állatot, illetve gyorsan romlandó növényi és állati eredetű terméket szállítanak. Az intézkedés alól a sürgősségi eseteket ellátó járművek is mentesülnek. A teljes lista itt nézhető meg.

Az Országos Meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint az említett tíz megyén kívül az ország többi részén sárga hőségriadó van érvényben, ami azt jelenti, hogy a maximális hőmérséklet 35-37 fok körül alakul.

Csütörtökön tovább tart a kánikula, Szatmár, Bihar, Arad, Temes és Krassó-Szörény megyékben továbbra is 38 fokos lesz, az úgynevezett hőérzet mutatója pedig meghaladja a kritikus szintet.  

Kimaradt?