Kreatív Greenpece-akció indult az Északi-sarkvidékért

Az Északi-sarkvidék megmentésére irányuló újabb akciót indított útjára Prágában a Greenpeace mozgalom. A környezetvédők azt szeretnék, ha az Északi-sarkkörön túl természetvédelmi területet alakítanának ki, ahol nem lenne szabad kőolajkutakat fúrni, illetve más gazdasági tevékenységet folytatni.

Az akció keretében augusztus végéig Európa-szerte bárki képeket és üzeneteket rajzolhat fehér szövetdarabokra, amelyeket azután az aktivisták Németországban összevarrnak. Azt szeretnék, hogy megszülessen a világ legnagyobb rongydarabja, amely bekerülne a Guinness Világrekordok közé. A világ legnagyobb rongydarabját ezt követően jelképesen a Shell cégnek ajándékozzák, amely a közeljövőben akar új olajkutakat fúrni az Északi-sarkvidéken.

„Nyomást akarunk gyakorolni Barack Obama amerikai elnökre, hogy akadályozza meg a Shell olajkútfúrásait. Meggyőződésünk, hogy a Shell egyáltalán nincs felkészülve egy esetleges baleset, katasztrófa kezelésére, pedig az hatalmas károkat okozhatna a természetben" – mondta Lukás Hrábek, a cseh Greenpeace szóvivője az akció elindításakor Prágában újságíróknak.

A mozgalom aktivistái céljuk támogatására egyben aláírásgyűjtésbe is kezdtek Prágában. A prágai Andel bevásárlóközpont előtti téren egy hatalmas „jegesmedvét" is felvonultattak, amely csütörtöktől szombatig hívja fel az arra járók figyelmét az akcióra. 

Kapcsolódók

Kimaradt?