Közösen tüntet az EMNP és az RMDSZ a székely autonómiáért

Autonómia-tüntetést szervez jövő szombaton, Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). Sánta Imre a néppárt sepsiszentgyörgyi képviselőjelöltje sajtótájékoztatón rámutatott: a háromszéki megyeszékhely az autonómia mozgalmak bölcsője, hiszen 2003-ban könyvtár Gábor Áron teremében alakult meg a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), de voltak már tüntetések a székely szimbólumok védelmében, és magyar intézményvezetők leváltása ellen is. szekelyek

A "mikós" Sánta Imre kezdeményezte

Sánta Imre szerint éppen a november 8-i székely zászlós tüntetésen fogalmazódott meg benne, hogy nem részmegoldásokra van szükség a magyar nyelv hivatalossá tételére és szimbólumok használata érdekében. Mindezekre Székelyföld autonómiája nyújtana megoldást.

Sepsiszentgyörgyön november 24-én, szombaton, a Szabadság téren, Tőkés László EP képviselő, az EMNT elnöke részvételével szervezik az autonómia-tüntetést, amelynek kezdetét a déli harangszó jelzi majd.

{loadposition inter}

Toró T. Tibor, az EMNP elnöke, alsóháromszéki szenátorjelölt a sajtótájékoztatón kifejtette: a néppárt felzárkózott a Sánta Imre kezdeményezése mögé, és nem csak Háromszéken, de egész Székelyföldön, Erdélyben is mozgósítanak. Bíznak benne, hogy a Székely Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a történelmi magyar egyházak is segítenek a mozgósításban. Bár ezek a civil szervezetek nem szeretik a kampányrendezvényeket, de ez a megmozdulás túlmutat a kampányon, csak kihasználja az ilyenkor tapasztalható nagyobb figyelmet, mondta Toró T. Tibor, aki szerint a kampányidőben szervezett tüntetés felerősíti az autonómia követelések hangját, így azt meghallja a prefektus, Bukarest, a román és a nemzetközi közvélemény is. Az autonómia igényt kell határozottan felmutatni, hiszen az SZNT öt évvel ezelőtt belső népszavazást szervezett az autonómiáról, és a politikum kezébe adott több mint 200.000 támogató aláírást, de a politikum nem mutatta fel a népakaratot, mutatott rá Toró T. Tibor, aki szerint a résztvevők várható létszámáról nem bocsátkoznak becslésekbe, mert a közönyt és a politikától való ódzkodást kell legyőzni.

Az RMDSZ székely zászlókat és tüntetőket visz

zaszlok„Mi székelyek mindannyian autonomisták vagyunk, mind ugyanazt gondoljuk és érezzük az autonómiáról”, mondta Tamás Sándor. Az RMDSZ Kovászna megyei elnöke szerint tisztségviselőik, a helyi és megyei önkormányzatokban naponta építik a falvakat és városokat, tulajdonképpen Székelyföldet.

„Bár nyilvánvaló, hogy az autonómia-tüntetés az új magyar part kampányrendezvénye, ezzel együtt az RMDSZ részt vesz rajta, beszállunk a szervezésbe, és a résztvevők több mint felét mi visszük”, jelentette ki Tamás Sándor, aki szerint az RMDSZ-nek van Kovászna megyében a legnagyobb mozgósító ereje, ezt mutatja a november 8-i székely zászlós tüntetés is, amelyen több ezren vettek részt. A szövetség háromszéki elnöke hozzátette: a mozgósítás mellett még 100 székely zászlót is szétosztanak a tüntetők között.

szekelyek2Mint korábban írtuk, november 8-án több mint kétezren vettek részt azon a tüntetésen, amelyet a háromszéki RMDSZ szervezett Sepsiszentgyörgy központjában a székely jelképek védelmében. A szövetség helyi vezetői akkor 500 székely zászlót osztottak szét a résztvevők között. Az akkori megmozduláson részt vettek a versenypártok helyi képviselői is.

Kimaradt?