Száz önkéntes táborozott Csomakőrösön

Csomakőrösön szervezték meg az első Kolozsvári Önkéntes Tábort. Az Európai Ifjúsági Főváros keretében zajló eseményt a Kolozsvár 2015 Egyesület a Kolozs megyei ifjúsági szervezetekkel közösen szervezte meg.

A közel 100 önkéntes és szervező csütörtökön indult el a Kovászna megyei Csomakőrösre, ahol a Háromszéki Ifjúsági Tanács által szervezett SICFeszt Székelyföldi Szabadegyetemmel közösen zajlottak az önkéntestábor programjai. „Többszempontból is előnyös volt számunkra a helyszínválasztás. Elsősorban azt emelném ki, hogy a háromszéki fiatalok régóta szeretnének aktívan bekapcsolódni az Európa Ifjúsági Fővárosának a programsorozatába, és most ebben a formában volt lehetőség rá. Ugyanakkor nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy az esti szórakoztató program részt a SICFeszt szervezői biztosították” – mondta el Borzási Sarolta.

A háromnapos program keretében napközben különböző foglalkozásokon és vetélkedőkön vehettek részt a Kolozs megyei önkéntesek. A tevékenységek többnyire az önkéntesség fontosságát, mikéntjét, lehetőségeit boncolgatták. Különböző előadások és beszélgetések keretében arra a kérdésre keresték a választ, hogy miért jó önkéntesnek lenni, milyen az ideális önkéntes, milyen az ideális koordinátor, hogyan lehet több fiatalt bevonni. Andacs Zsolt Levente, aki a KMDSZ részéről a Kolozsvári Magyar Napok önkénteseit koordinálja az idei évben elmondta, hogy mennyire fontos az, hogy sikerült összehozni ezt a tábort.

„Nagyon örvendek, hogy sikerült ezeket a fiatalokat elhozni egy táborba. Évek óta tervezzük, hogy a magyar napos önkénteseket ne csakarra az egy hétre hozzuk össze egy csapattá, hanem egész évben próbáljunk velük kapcsolatban maradni. Ehhez első lépésként az Önkéntes Tábor megszervezését képzeltük el. Az Európai Ifjúsági Főváros évében sikerült elkezdeni, reméljük hagyománnyá válik ez a projekt, és évről évre megtudjuk szervezni a tábort az önkénteseknek.”

A résztvevők elmondása szerint jó ötlet a tábor, azt sem bánták, hogy több mint 300 kilométert utaztak, sőt örültek neki, hogy nem a kolozsvári kánikulában kellett napközben tevékenykedni. Esténként koncerteken vehettek részt közösen a SICFeszt résztvevőivel, így első  este a Children of Distance,majd pénteken a Bagossy Brothers Company és a Hooligans szórakoztatta a résztvevőket. Utolsó este a Kistehén Tánczenekar búcsúztatta a táborlakókat.

A projektre a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosának keretében kerül sor, a Kolozsvár 2015 egyesület szervezésében, a Háromszéki Ifjúsági Tanáccsal partnerségben és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával jött létre.

                

Kimaradt?