Kárt okoz a háromszéki gazdáknak a hőség

A tartós kánikula és a csapadékhiány miatt károsult a háromszéki krumpli és kukoricatermés. Kovászna megyében már 25-45 százalék közötti terméskieséssel számolnak. A szakértők szerint félő, hogy a termés minősége sem lesz kiváló, a csapadékhiány miatt ugyanis a krumpli-gumók nem tudtak fejlődni az elmúlt hetekben.

A Kovászna megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, Könczei Csaba szerint a szárazság és kánikula főként a Kézdivásárhely környéki krumplitermesztőket érintette hátrányosan, azoknak ugyanis szerződésük van a burgonya chips gyártókkal, és félő, hogy nem tudják leszállítani a leszerződött mennyiséget.

A szakember szerint minden mezgőzgazdasági termény ígéretesen alakult két héttel ezelőttig, de a kánikulai időjárás miatt a termények elkezdtek kiszáradni. Az ipari pityóka kevésbé ellenállóbb a magas hőhatásoknak, mint az étkezési krumpli, mutatott rá a szakember, aki szerint talaj-menti 40-50 Celsius fok jelentős károkat okozott.

Hozzátette, hogy a korai krumpli esetében jó termésre számítanak a gazdák, sőt várhatóan a tavalyinál magasabb áron kilogrammonként 60-70 banis nagybani áron tudják azt értékesíteni, miközben az elmúlt esztendőben 35-40 banit kínáltak érte.

Könczei Csaba szerint idén Háromszéken 22.000 hektáron termett gabona, ennek java-részét viszont már learatták. Becslések szerint Háromszéken 10-15 százalékkal több gabona termett, mint az elmúlt esztendőben, vagyis hektáronként átlag 3300 kilogramm. 

Kimaradt?