Tíz napig állt a hulladéktároló-építés a maroshévízi romák miatt

Szükség esetén magán őrző-védőkkel biztosítja Maroshévíz polgármestere a Hargita megyei, nagyszabású hulladéktároló építkezés helyszínét – ígérte meg Hargita Megye Tanácsa helyszíni szemléjekor. Erre amiatt lehet szükség, mert az illegálisan ott tartózkodó romák érdekében, balesetveszély miatt, 10 napig felfüggesztették a Gyergyói-medencében zajló több tíz millió euró összértékű, európai uniós finanszírozású pályázat itt történő munkálatait.

Hétfőn újrakezdte a munkálatokat a Hargita megye integrált hulladékgazdálkodási rendszere című projekt hulladéklerakó-építkezésein a kivitelező, jelenleg a hulladék összerakása zajlik. Erre azután kerülhetett sor a maroshévízi helyszínen, hogy augusztus 4.-i Gyergyó-medencei építkezés-szemléjén a megyei tanács munkatársai a helyszínen találkoztak Stelu Platon polgármesterrel, és azt kérték tőle, hogy a közösségi rendőrség bevonásával segítsen a helyi hulladéklerakótól távol tartani a roma közösség tagjait, mert a munkálatok balesetveszélyesek, 10 napig fel kellett függeszteni a munkálatokat az illetéktelenül ott tartózkodók miatt.

A megyei jogú város polgármestere megígérte, hogy engedélyezi egy magán őrző-védő cég bevonását, ha a helyzet úgy kívánja. A rendezési munkálatokat a kivitelező folytatja hétfőtől.  A szelektív hulladékgyűjtő udvar lebetonozása megtörtént, következik a kapuskonténer és a veszélyes hulladékokat elzárva tartó konténer oda szállítása és felszerelése – értesít a megyei tanács sajtószolgálata.

Amint arról beszámoltunk, a több tíz millió euró értékű, európai uniós finanszírozású pályázat lebonyolításával 2015. november 30-ig a megyében az egész hulladékgazdálkodási folyamat infrastruktúráját újraépítik, kezdve az összegyűjtéstől a végső lerakásig. A projekt célja korszerű, fenntartható, az európai követelményeknek megfelelő hulladékgazdálkodási rendszer kiépítése, a hulladékgazdálkodás fejlesztése, a szelektív hulladékgyűjtés meghonosítása, az EU előírásainak nem megfelelő városi hulladéklerakók felszámolása, illetve bezárása Hargita megyében. A finanszírozás az Európai Unió Környezetvédelmi Ágazati Operatív Programja 2-es számú prioritási tengelyén történik.

Gyergyóremetén jó ütemben haladnak

A gyergyóremetei regionális hulladékgazdálkodási központ építési munkálatait ellenőrizték augusztus 4-i gyergyói-medencei körútjukon a pályázatot lebonyolító Hargita Megye Tanácsa illetékesei: a beruházásért felelő Barti Tihamér alelnök, valamint Zólya László projektmenedzser, munkatársaikkal együtt.

Elkezdték az 1-es lerakócella alcellái rézsűinek műanyag fóliával történő szigetelését, kialakítják, megalapozzák a cella előtti hulladék-előkezelési betonplatformot. Végükhöz közelednek az adminisztratív épület építési munkálatai, és már áll a garázsok meg a szerelőműhely vasszerkezete. A kivitelező a komposztálóállomás tartóoszlopai földbe mélyített „csutakjainak” a vasazásával dolgozik. Befejeződött a hulladékgazdálkodási központ felületéről összegyűlő esővíz homoktalanítására szolgáló medence építése, a héten a medencefödém megöntésével dolgoznak.

Részeredmények: Borszék, Maroshévíz, Gyergyószentmiklós

Az illetékesek ellátogattak a projekt borszéki, maroshévízi és gyergyószentmiklósi helyszínére is. Borszéken elkezdődött az összegyűjtött és tömörített hulladék letakarási munkálata. Gyergyószentmiklóson elvégezték a hulladékgyűjtő udvar betonozását és a konténerek szerelését, következik a szénhidrogén-származékokat szűrő és az összegyűjtött esővíz homoktalanító-medence megépítése, utána pedig a létesítmény bekerítése. A gyergyószentmiklósi hulladéklerakó bezárásával is jól haladnak, az eredeti felületről sokkal kisebb felületre gyűjtötték össze a hulladékot, és elkezdődött a hulladékhalom letakarása.

Kimaradt?