Festményeket, ékszereket, maszkot és órát gyűjtenek honatyáink

A honatyák vagyonnyilatkozata alapján vizsgálta meg a Mediafax, hogy a törvényhozók milyen értéktárgyakat gyűjtenek előszeretettel. A parlamenterek júniusban tették közzé a 2014-re érvényes vagyonnyilatkozatukat, ezek megtekinthetők a képviselőház és a szenátus honlapján.

A listán olyan tárgyak szerepelnek, mint például aranyóra, ékszer, festmény, több tízezer eurót érő képzőművészeti kollekció, afrikai maszk vagy kubai szobor. A bűnvádi eljárás alatt álló Sebastian Ghiţă birtokában például négymillió eurót érő óra- és ékszerkollekció van, a képzőművészeti alkotásai pedig 13 millió eurót érnek.

A szintén bűnvádi eljárás alatt álló Elena Udrea ékszerei százezer eurót érnek, a PSD-s Mădălin Voicu családi ékszereinek értéke 40 ezer euróra rúg.

Az UNPR-s Anton Marin festménykollekciója több mint 160 ezer eurót ér, ékszerei és órái 90 ezer eurót. A PNL-s Ştefan Băişanu birtokában több mint 50 ezer eurós ékszergyűjtemény van, a bélyeg-, érem- és képzőművészeti kollekciója szintén több mint 50 ezer eurót ér.

Az egészségügyi miniszter, Nicolae Bănicioiu sem panaszkodhat, ékszer- és egyéb gyűjteményének értéke 8 ezer euróra rúg. A PSD-s Eugen Bejinariu rajz-, festmény- és metszetgyűjteménye 82 ezer eurót ér, ezen kívül kultikus tárgyai, szobrai, vázái, ékszerei és drága fabútorai több mint 69 ezer euróba kerülnek.

A PSD-s Aurelia Cristea 35 ezer eurós ékszereket, órákat és egyéb értéktárgyakat birtokol. Az RMDSZ színeiben mandátumot nyert Antal István 6.180 könyvet számláló magánkönyvtára 15.100 eurót ér, 14 festménye pedig - ezek kortársművészek munkái - 1.600 euróba kerül.

Kapcsolódók

Kimaradt?