Az 1849-es nyerges-tetői csatára emlékeztek

Tuzson Jánosra és az általa vezetett maroknyi székely hősre emlékeztek vasárnap, augusztus 2-án a Nyerges-tetőn.

Bodó Dávid, a szervező Csíkkozmás polgármestere köszöntötte a megemlékezésen részt vevőket. Ezt követően Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke mondott beszédet. Szerinte Tuzson Jánosnak és maroknyi csapatának érdeme, hogy egymásban bízva védték a helyieket és a helyi értékeket.

„Számomra az igazi érték, amely a Tuzson János és a 200 székely katona által vívott harc igazi üzenete, hogy tegyük a dolgunkat ott, ahol kell, és abban a megbízatásban, amit vállaltunk. Azt gondolom, hogy a feladatokat kell vállalni, nem a tisztséget. Egyházaink, civilszervezeteink és a közbirtokosságok példájából láthatjuk: ha mindenki teszi a dolgát, és közösségben gondolkodunk, eredményeket érhetünk el, így nem volt hiába való a nyerges-tetői csata” – hangsúlyozta a megyeelnök, aki szerint támogatni kell az egyházakat, civilszervezeteket, hiszen a Székelyföld jelenét és jövőjét építik.

A megyeelnök köszönetet mondott a kozmásiaknak és a község vezetőinek, amiért vigyáznak és rendezik a Nyerges-tető környékét, mert így az ide látogatók rendezett körülmények között emlékezhetnek évről évre.

„Köszönet jár a kozmásiaknak, hisz mi, akik évről évre megemlékezünk hőseinkre, azt láthatjuk, hogy egyre többen látogatnak el ide fejet hajtani hőseink emléke előtt. A Nyerges-tető olyan hely, amely visszahívja az embereket, és ez részben annak köszönhető, hogy a kozmásiak teszik a dolgukat” – mondta Borboly Csaba. Hozzátette: az alulról építkező Székelyföldnek van jövője, amely ki tudja használni a lehetőségeket, a megyehatárok fölötti összefogással.

A megemlékezésen Borboly Csaba Becze Istvánnal, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének ügyvezető elnökével és Kozma Istvánnal, Csík Terület Ifjúsági Tanácsának elnökével közösen helyezett el koszorút az emlékműnél. Jelen voltak Csíkkozmás testvértelepüléseinek képviselői, alcsíki polgármesterek és Korodi Attila Hargita megyei parlamenti képviselő. A rendezvényt a Bojzás Néptánccsoport és a Tuzson János Fúvószenekar tette ünnepélyesebbé.

 

Kimaradt?