Marosvásárhelyen javában folynak az iskolafelújítások

Még a tanévkezdés előtt elkészülnek az iskolák felújításával Marosvásárhelyen, ahol egyszerre több tanintézményben is folynak korszerűsítési munkálatok. Míg egyeseket kívülről kell restaurálni, mások teljes átalakuláson mennek át, illetve olyan is van, amelyet kibővítenek.

A polgármesteri hivatal tervei szerint a szeptemberi iskolakezdésre valamennyi tanintézménnyel elkészülnek, kivéve azokat, ahol bővítés történik, mint a Római Katolikus Teológiai Gimnázium, az Unirea Főgimnáziumnak is otthont adó épület, amelyre még egy szintet, manzárdot építenek. Jelenleg javában folyik a munka például a Dr. Bernády György Általános Iskolának a külső homlokzatán, ahol az omladozó vakolat már veszélyt jelentett a járókelők, vagy az iskolás gyerekek számára is. Az 1907-ben Bernády György polgármester által építtetett iskolaépület műemlékjellegénél fogva nagyobb odafigyelést igényel, például az ablakkereteket nem lehet műanyagra cserélni, csak arra, ami fából készül. Bár már többször is elhatározta az önkormányzat a felújítását, 2013-ban és 2014-ben is, arra csak most, a nyári vakációban kerül sor. A honlokzat felújítására és az ablakok cseréjére az idei költségvetésből 500 ezer lejt szán a tanács.

Ugyancsak tanévkezdésre fejezik be a 16-os számú óvoda felújítását is, amely szintén műemlék, 100 évesnél is idősebb, szecessziós jellegű épület, amelyet teljes eredeti szépségében szeretnének újból használatba adni. Az idei év végéig elvégzik a Papiu Nemzeti Kollégium és a Művészeti Líceum tetőterének a felújítását.

A Római Katolikus Teológiai Gimnáziumot és az Unirea Főgimnáziumot is magába foglaló, a római katolikus egyház tulajdonát képező épület 900 négyzetméternyi felülettel növekszik meg a manzárdosítással. A megvalósíthatósági tervvel már készen állnak. A 3,5 millió lejt igénylő bővítés során hat tanteremmel, két laboratóriummal, raktár- és mellékhelyiségekkel nagyobbodik a tanintézmény.

Annak ellenére, hogy sűrgős javításokra szorul a Bolyai Farkas Elméleti Líceum, amelynek a honlokzatáról hull a vakolat, a tetőtér pedig beázik, egyelőre nem számíthat felújításra. A marosvásárhelyi polgármesteri hivatal, mint bérlő nem tud megegyezni az Erdélyi Református Egyházkerülettel.

Kimaradt?