Az Amazonhoz szegődött a Top Gear volt stábja

Az Amazon cégcsoport online műsorszolgáltatójánál folytatja a világ egyik legsikeresebb, százmilliók által nézett autós műsora, a BBC által gyártott és forgalmazott Top Gear egykori stábja.

Jeremy Clarksont, a Top Gear világhírű előző műsorvezetőjét tavasszal menesztették, miután tettleg bántalmazta a program egyik producerét. Clarkson nélkül nem vállalta a folytatást a Top Gear másik két frontembere, James May és Richard Hammond sem.

A trió már korábban jelezte, hogy máshol és más címmel, de újrakezdi az autós showműsort - a Top Gear cím a BBC tulajdona -, de a rajongók eddig csak találgathatták, hogy hol és mikor láthatják viszont kedvenc programjukat.

Az Amazon európai igazgatója, Jay Marine csütörtökön bejelentette, hogy Clarkson és két kollégája a cég online műsorszolgáltatójánál, az Amazon Prime-nál folytatja, és az első sorozat 2016-ban indul. A cím egyelőre nem ismeretes.

A BBC csütörtöki elemzése szerint Clarkson és stábja okos döntést hozott, az Amazonnak ugyanis nem kell figyelembe vennie az autóipari hirdetők részéről esetleg megnyilvánuló nyomást, másrészt a csapat így megkerülheti azt a szerződési kitételt, amely előírta, hogy ha a BBC-nél megszűnik alkalmazásuk, más nagy-britanniai székhelyű hagyományos műsorszóró céghez két évig nem szegődhetnek el.

Mindemellett a stáb már bizonyított az online műsorszolgáltatási műfajban, mégpedig a BBC iPlayer nevű internetes műsorvisszajátszó felületén, amelyen tavaly a 20 legnézettebb program közül nyolc a Top Gear egy-egy epizódja volt.

Az 54 éves Clarksont - aki 2002 óta vezette és tette globális bombasikerré a könnyed hangvételű, pergő ritmusú autós műsort - azért menesztette a BBC, mert a műsorvezető egy elmérgesedett vita végén orrba vágta a 36 éves Oisin Tymon producert, aki kórházi ellátásra szorult. Clarkson azon dühödött fel, hogy egy hosszú forgatási nap után a stábot nem várta meleg étel a szállodában.

Az ügy Nagy-Britanniában és világszerte is komoly vihart kavart, mivel a műsort - a BBC saját statisztikái szerint - 214 országban, vagyis gyakorlatilag az egész világon sugározták, és hetente 350 millióan nézték. Forgalmazása a BBC-nek becslések szerint évi 50 millió font (22 milliárd forint) bevételt hozott.

Clarksonéknak egykori munkaadójuk támaszt majd konkurenciát jelent, a Top Gear ugyanis jövőre szintén újraindul. Az új frontember Chris Evans, a BBC veterán rádiós és televíziós műsorvezetője lesz, és a stábban állítólag helyet kap Jenson Button Forma 1-es autóversenyző is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?