Gyergyószentmiklósi gyerekekkel találkozott a magyar államfő felesége

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyergyószentmiklósi Szent Anna gyermekotthonából érkező húsz gyereket látogatta meg a köztársasági elnök felesége csütörtökön a zánkai Erzsébet Üdülőközpont és Táborban.

Herczegh Anita a helyszínen elmondta, hogy másodszor rendeztek a gyergyószentmiklósi gyerekeknek tábort Zánkán. Úgy fogalmazott: az a legfontosabb, hogy az ide érkező gyerekeknek életre szóló élményekben legyen részük, mert onnan jöttek, ahol a megélhetés is nehéz, nemhogy egy balatoni nyaralás költségeinek előteremtése.

Az lenne a legjobb, ha minden évben lehetne ilyen tábort szervezni nekik, sokuknak azonban az útlevél megszerzése a legnagyobb probléma. Idén is többen emiatt nem tudtak eljönni Magyarországra, nekik Székelyföldön egy hasonló kézművestáborban biztosítottak nyaralási lehetőséget - mondta.

Herczegh Anita felidézte: férjével, Áder Jánossal és Böjte Csabával, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozójával néhány éve tucatnyi, az alapítványhoz tartozó gyermekotthont kerestek fel. A Szent Anna gyermekotthonból két keresztgyerekük is van, de nemcsak velük, hanem az egész intézménnyel szoros kapcsolatot ápolnak - mondta a köztársasági elnök felesége.

Idén húsz gyergyószentmiklósi gyerek táborozik az Erzsébet-program részeként Zánkán - közölte Deutsch-Für Ágnes, az Erzsébet-program szakmai vezetője. Elmondta, a fiatalok a táncháztól a színházi előadáson, koncerteken, sporteseményeken át a strandolásig számtalan eseményen vehetnek részt.

Az Erzsébet-program révén az elmúlt két évtized legnagyobb táboroztatási programja valósul meg, amelynek részeként idén százezer gyerek jut kikapcsolódási lehetőséghez. A szervezők arról tájékoztatták az MTI-t, hogy a zánkai táborban ezen a héten 2400-an üdülnek.

Kimaradt?