Baleseteztél? Legyen mentési lap a kocsidban

Az úgynevezett mentési lap egy olyan füzetecske, vagy néhány lapból álló iratcsomó, amelynek valamennyi gépkocsiban ott kellene lapulnia, mégpedig a jármű irattartójában – hangzott el azon a tanácskozáson, amelyet a Maros megyei prefektúrán szerveztek a Román Autóklub kezdeményezésére, közösen a vészhelyzeti felügyelőséggel és a megyei rendőrséggel.

A mentési lap ötletét Román Autóklub németországi mintára képzelte el és tenné kötelezővé minden autós számára. A mentési lap a gépkocsi műszaki adatait tartalmazná, olyan rajzokat, útmutatókat,amelyek balesetkor nemcsak az autó tulajdonosának, hanem a mentősöknek, a rendőröknek, vagy bármely segítséget nyújtó alakulatnak hasznos lenne.

A füzetecskében szerepelne a gépkocsi típusa, az üzemanyagtartály helye, az akkumulátor vagy a vezetőfülke rögzítési pontjai. Nem ritka ugyanis az olyan baleset, amikor a gépkocsi annyira megrongálódik, hogy annak még a márkáját sem lehet azonnali ránézésre megállapítani. Ha van egy ilyen füzetecske az autóban, az említett helyen, akár félórával is megrövidülhet a mentési akció – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Ilie Gabra, a Román Autóklub vezérigazgató-helyettese a németországi gyakorlatra alapozva beszámolt arról, hogy milyen biztonsági célokat szolgál a kezdeményezés, hogy azokban az országokban, ahol már bevezették, mennyire hasznosnak bizonyul.

A műszaki leírásokat és rajzokat ingyen bárki letöltheti a Román Autóklub honlapjáról, a helyi kirendeltségekben pedig igényelhető az az öntapadós matrica is, amellyel - a szélvédőre ragasztva - jelezheti a gépkocsivezető, hogy rendelkezik a mentési lappal, amelyet egyezményesen a napellenzőre szerelt irattartóban kell tartania. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?