Petícióval tiltakoznak a kiállított holttestek ellen Kolozsváron

Kedd délig több mint tízen írták alá azt a petíciót, amelyben arra kérik az illetékeseket, nemcsak a kolozsvári Iulius Mall bevásárlóközpontból, hanem Románia egész területéről tiltsák ki a Testünk – A belső univerzum című tárlatot.

Mint arról már korábban fotóriportban beszámoltunk, a bevásárlóközpont földszinti kiállítótermeiben helyet kapó tárlat valódi emberi testeket és testrészeket mutat be. A kiállításon 14 teljes test (közülük 13 férfi és egy női), valamint számos különálló végtag és szerv látható. Egy félreeső teremben embriók és halva született csecsemő teste is szemügyre vehető.

A testek Hong Kongból származnak. A helyszíni tájékoztatás szerint olyan emberek holttesteit konzerválták a kiállítás kedvéért, akik haláluk előtt hozzájárultak ehhez. A kiállítás így is sok vitát szült szerte a világon. Cikkek láttak napvilágot, amelyek állítják, hogy valójában kínai börtönökben elhunyt rabok földi maradványait teszik közszemlére. A kiállított csecsemő és az embriók több országban emberjogi és erkölcsi kérdéseket vetettek fel.

A szervezők többször is elmondták, a kiállítással, a testek konzerválásával nem szegtek meg semmilyen jogszabályt, a holttesteket amerikai törvényszéki orvosok többször is megvizsgálták.

A petíció elindítói szerint viszont a kiállított testek sértik a román nép szokásait és halottak iránti tiszteletét. A morális kérdések mellett szerintük a kiállítás több, Romániában hatályos jogszabályt is sért. A petíció szövege itt érhető el.

Kapcsolódók

Kimaradt?