Mezőgazdasági trágyának használhatják a hordalék iszapot

Az Aquaserv regionális vízellátó vállalat ingyen bocsájtja a mezőgazdasági területtel rendelkező gazdák rendelkezésére a szennyvíz ülepítő hordalék iszapját. Több tanulmány is bizonyítja, hogy az organikus trágyaként használható anyag hasznos a szántóföld minőségének javítására – adta hírül sajtóközleményében a vállalat.

Az így nyert trágya ingyen igényelhető a marosvásárhelyi, segesvári, szászrégeni, dicsőszentmártoni, ludasi, radnóti és székelykeresztúri ülepítő állomásokról, csupán egy együttműködési szerződést kell kötni, a cég térítésmentesen szállítja a helyszínre.

Az iszap a gabonafélék, illetve az ipari növények számára a leghatékonyabb, javítja a termőtalaj minőségét, ugyanakkor használata kíméli a környezetet a műtrágya használatától. A módszer, hordaléknak a mezőgazdaságban történő felhasználására megegyezik az Európai Unió erre vonatkozó normarendszerével is.

A marosvásárhelyi és környékbeli gazdáknak már volt alkalmuk megismerkedni az ülepítő állomásokról származó iszap újrahasznosítási módszereivel, a közeljövőben az Aquaserv a megyei mezőgazdasági igazgatósággal, az agrárkamarával közösen Ludason és Segesváron is szervez bemutatót.

A vízellátó vállalat által működtetett szennyvíz-ülepítő állomások évente 38 ezer tonna iszapot termelnek, amiből az elvégzett tanulmányok szerint egy hektárnyi termőföldre 25-30 tonnára van szükség. Ahhoz, hogy a cég minél hatékonyabban szállíthassa a trágyát a helyszínre, legkevesebb 20 hektár nagyságú területekre van szükség. A szállítás mellett annak szétszórását is ingyen végzi az Aquaserv, ahogyan a talaj vegyi vizsgálatát is.

Az Európai Unió által finanszírozott, 110,8 millió eurós értékű projekt magába foglalja Maros és Hargita megyékben a korszerű ivóvízellátást és szennyvíz-csatornázást, amely több mint 300 ezer lakost érint. Közülük hozzávetőlegesen hatvanezernek most lesz első alkalommal hozzáférése a vezetékes ivóvízhez és a szennyvíz-csatorna használathoz.

Kimaradt?