Nagyadorjánban táboroznak a hátrányos helyzetű fiatalok

Hátrányos helyzetű fiataloknak szervez személyiségfejlesztő tábort a Divers Egyesület három alkalommal Nagyadorjánban. Koreck Mária szervező, az egyesület vezetője azért tartja fontosnak a 16-17 éveseknek szánt foglalkozásokat, mert erre a korosztályra általában kevés figyelmet fordítanak a különböző intézmények, civil szervezetek.

A tábor első turnusa hétfőn kezdődött Nagyadorjában. A résztvevők roma, magyar és román nemzetiségű fiatalok, akik hátrányos helyzetű körülmények között élnek, kimaradtak az iskolából, családjuknak kevés lehetőség jut arra, hogy segítse őket, iskola és szakképzés nélkül munkahelyet sem tudnak találni maguknak.

A táborban elsősorban a személyiségfejlesztésen van a hangsúly, amely keretében az önbizalom megerősítése szerepel különféle módszerekkel, drámapedagógiával, sporttal, a koncentráló képesség fejlesztésével, a felelősség vállalás tudatosításával, és számos olyan információ átadásával, amely hasznos az életben való továbblépéshez. Például többen közülük nem tudják, hogy miként folytathatnák tanulmányaikat, ha már egy-két, vagy több éve kimaradtak, miként kerülhetnének vissza az oktatási rendszerben. Mi az a tudás, amit hasznosítani lehet, amelyre alapozhatnának a munkahelykeresésben, vagy melyek azok az adottságaik, amelyeket fejlesztve könnyebben boldogulnának a megélhetés területén.

A táborozó fiatalokkal szakemberek és önkéntes roma fiatalok foglalkoznak. Koreck Mária elmondta, vannak olyan, 20-25 éves önkénteseik, akik egyetemre járnak, vagy dolgoznak, és mindannyian tapasztalattal rendelkeznek, mentorként tevékenykednek ilyen, vagy hasonló foglalkozások keretében. 

Kapcsolódók

Kimaradt?