Októberben szobrot avathatnak az egykori váradi gettóban

Angliában már kiöntötték azt a szobrot, mely a holokauszt nagyváradi gyermekáldozatainak emlékét őrzi majd Nagyváradon.

A kezdeményezés három éve indult, és magánemberek és szervezetek adományaiból fedezték a költségeket - számolt be Teszler Emília, a Tikvah Egyesület vezetője, lánya, Maia társaságában pénteken.

Mint elhangzott, az egyik váradi román lap honlapján kommentárokban kifogásolták, hogy a váradi önkormányzat részt vett a szoborállításban, ezért fontosnak tartották leszögezni. egyetlen bani közpénzt sem kaptak a váradi önkormányzattól, mindösszesen a három négyzetméternyi területet, melyen a szobor áll majd.

A több mint húszezer eurós összeget, melybe a bronzszobor elkészítése és szállítása, a talapzat stb. kerül, többek között Jewish Distribution Comitee (Amerikai Egyesült Államok), Mózes Teréz és családja, Stern Péter és családja, a nagyváradi görög katolikus és római katolikus püspökség, a váradi messiási zsidó közösség, valamint zsidó és keresztény magánemberek adták össze Váradról, Kanadából, Nagy-Britanniából és Franciaországból.

Az angliai szobrász, Flor Kent ingyen készítette el a szobrot, és köszönetet mondtak Emődi Tamás váradi építésznek is, aki szintén pro bono segített az engedélyeztetésben.

A szobrot a tervek szerint októberben avathatják majd fel, a nagyváradi Bălcescu-park (egykor Rhédey-kert) bejáratánál, onnan indultak ugyanis 1944-ben a váradi zsidókat Auschwitzba szállító vonatok.

A 13 éves Heyman Évát is innen vitték a halálba, naplója azonban fennmaradt, ezért a szobor (az alkotásról az egyesület képviselői a leleplezésig nem mutatnak képet, mondván, hogy akkor lássa először a közönség, rajzát a nagyváradi önkormányzat határozata tartalmazza) egy padon ülő kislány alakját őrzi majd, „aki” egyik kezét a naplón nyugtatja.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?