Háromszéken növekszik a cukorbetegek száma

Kovászna megyében növekszik a cukorbetegek száma, jelenleg mintegy 6000 beteget tartanak nyilván a megyében - tájékoztatott Dobolyi László, a Kovászna megyei Cukorbetegek Egyesületének elnöke. Rámutatott: csak az elmúlt két hétben három kiskorúnál észleltek diabéteszt. A legifjabb háromszéki cukorbeteg alig több mint 2 éves.

A Kovászna megyei Cukorbetegek Egyesülete szerdán a Cukorbetegek Világnapján Sepsiszentgyörgyön két helyszínen is szervezett ingyenes vércukorszint mérést, illetve hemoglobin mérést, amelyből három hónapra visszamenően megállapítható az illető vércukor szintje.42602

Emellett versenyt is meghirdettek, a résztvevő háromszéki cukorbetegek egy-egy tortát kell készítsenek, ezekből a legjobbat díjazzák - részletezte az egyesület elnöke. Elmondta: szombaton 10 órára a Mikó Imre szobor elé várják a háromszéki cukorbetegeket egy közös fényképezésre, majd a sepsiszentgyörgyi Inkubátorházban tartanak tájékoztató és betegségmegelőző jellegű előadásokat.

Ugyanebben az időszakban tíz háromszéki faluban tartanak játékos előadásokat és foglalkozásokat, amelyek révén rá szeretnék ébreszteni a lakosságot a cukorbetegség kialakulásának legfőbb okaira, a túlsúlyosságra, a rendszertelen étkezésre és a stresszre.

Dobolyi László elmondta: egyesületük két különleges gépet vásárolt, amelyeket ingyenesen bocsátanak a betegek rendelkezésére. A készüléket három hétig kell viselni, és egy szúrással naponta 256 vércukorszint mérést végez, ezek alapján a szakorvos megfelelő képet kap az inzulinos kezelés beállításához.

A 6000 háromszéki cukorbetegből 1500-an inzulinos kezelésre szorulnak, további 3000-en gyógyszeres kezelést kapnak - tájékoztatott az egyesület elnöke, aki szerint az érintettek létfontosságú gyógyszereit teljes mértékben támogatja az állam, viszont a betegeknek sok pénzébe kerül a vércukorszint méréshez szükséges tesztek vásárlása.

Az egészségbiztosító ugyanis minden betegnek háromhavonta 100 tesztcsík vásárlását téríti meg, de ez csak egy hónapnyi mérésre elegendő, a többit saját maguknak kell megvásárolni - magyarázta Dobolyi.{loadposition inter}

Kimaradt?