Kétszáz magyar vesz részt a Cserkész Világtalálkozón Japánban

Kétszáz magyar vesz részt a jövő kedden kezdődő 23. Cserkész Világtalálkozón, a cserkészek négyévente megrendezett dzsemboriján Japánban. Az augusztus 2-ig tartó eseményre 147 országból több mint 33 ezer fiatalt várnak.

A pénteken 40 órás út elé néző 200 kiutazó cserkész hat országból képviseli az összmagyarságot - olvasható a Magyar Cserkészszövetség MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

A fiatalok három hetet töltenek Japánban. A dzsembori után kisebb csoportokban folytatják tovább útjukat: a program Tokió felfedezése, a Kumano Kodo buddhista zarándokút bejárása és a Fudzsi megmászása. "A legextrémebb cserkészeink augusztus végén érkeznek haza a Transzszibériai expresszel" - áll a közleményben.

Mint írják, már megérkezett a táborhelyre a magyar dzsembori csapat óriás méretű, világító Rubik-kockája, amely a magyar csárdának ad helyet.

A találkozót a legnagyobb japán sziget, Honsú nyugati csücskében, Kirara-hamában egy mesterséges félszigeten tartják. A magyar csapat már több mint egy éve megkezdte a felkészülést az útra, ahová 108 résztvevő, 17 vezető és 75 önkéntes táborszervező indul el pénteken.

Mint a közleményben írják, a dzsembori a világ legszínesebb, négyévente megrendezett ifjúsági találkozója. Az elsőt 1920-ban tartották Angliában, majd 1933-ban Magyarország volt a házigazda. A cserkészek legnagyobb találkozójára a világ minden részéről érkeznek fiatalok, hogy nemzetiségtől és kultúrától függetlenül közös programok során ismerjék meg egymást és megosszák élményeiket más nemzetekből érkező társaikkal.

A programok között szerepel önkéntes nap, a modern technika alkalmazásáról szóló Tudomány Városa elnevezésű program, nemzetek konyhája és vallásai fesztivál is. A találkozó témája idén a az egyik japán írásmód, a kandzsi "WA" szimbóluma köré épül, amely megjelenik a dzsembori logójában is. Jelentése: életerő, megújulás, összhang.

Kimaradt?